10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColaborare între francezii din Forbach şi autorităţile din Târgu Jiu

Colaborare între francezii din Forbach şi autorităţile din Târgu Jiu

O delegaţie formată din reprezentanţi ai localităţii franceze Forbach a sosit ieri la Târgu Jiu. Localitatea Forbach este înfrăţită cu Târgu Jiu de mai mulţi ani, iar ieri, la sala de şedinţe a consiliului local, au fost semnate mai multe protocoale de colaborare între conducerea Primăriei Târgu Jiu şi autorităţile locale din Forbach. Cele trei protocoale de colaborare vizează domeniile economic şi cultural. Din partea franceză a sosit la Târgu Jiu o delegaţie compusă din şapte persoane, între care se află doi viceprimari ai localităţi, reprezentanţi ai Asociaţiei Emmaus şi ai Asociaţiei de prietenie dintre cele două localităţi, directorul Teatrului din Forbach şi specialişti din cultură. Gazdă a fost viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, cel care a şi semnat documentele care propun realizarea unor proiecte comune româno-franceze.

Containere pentru preluarea hainelor vechi

Jean Claude Dunkhorst, preşedintele Asociaţiei EMMAUS Forbach, a declarat că prima colaborare, de natură economică şi umanitară, vizează amplasarea la Târgu Jiu a patru containere pentru colectarea hainelor vechi. „Unele dintre aceste haine vor fi trimise ca ajutoare în Africa, pentru populaţia de acolo. Altele vor fi recondiţionate şi vor ajunge la vânzare la preţuri modice în magazine, iar altele uzate vor fi folosite în microfabrici pentru producerea de materiale pentru izolare termică în construcţii sau vor fi realizaţi peleţi pentru încălzire. În Franţa există 17.000 de astfel de containere şi mai avem şi în România containere în două localităţi. Dacă vom avea succes cu aceste containere, următorul pas este să luăm în Franţa cinci-şase persoane să le specializăm, după care se va deschide o făbricuţă pentru realizarea peleţilor şi a materialelor pentru izolare termică a clădirilor. În Franţa există aşa ceva. Suprafaţa ocupată de o astfel de fabrică este de 3.000 de metri pătraţi“, a precizat oaspetele francez.

Colaborare în domeniul cultural

Viceprimarul din Târgu Jiu, Aurel Popescu, a declarat că potenţialii investitori din Forbach vor avea la dispoziţie terenul, dacă vor intenţiona să ridice fabrica de peleţi din materiale textile: „Avem deja două containere în cartierul Panduraşul şi la Coleus. Mai sunt două pe drum şi vor fi în total patru în Târgu Jiu. Este o activitate de pionierat ceea ce se întâmplă. Dacă va avea succes colectarea se va trece şi la realizarea fabricii de peleţi şi materiale pentru izolare termică. Cel de-al doilea proiect de colaborare cu autorităţile din Forbach vizează arta stradală şi un schimb de artişti între cele două localităţi. Nu în ultimul rând, al treilea proiect presupune realizarea unui grup de studiu pentru elaborarea unei cercetări comune despre Primul Război Mondial. E bine că este un început şi se văd roadele acestei înfrăţiri. Sperăm să identificăm şi alte teme de colaborare“, a menţionat Aurel Popescu, vicele din Târgu Jiu. Municipiul mai este înfrăţit cu oraşe din Italia, Turcia şi Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS