20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFenomenul "Super Luna" va putea fi observat în această noapte

Fenomenul „Super Luna” va putea fi observat în această noapte

Fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu – cunoscut în ultimii ani sub denumirea „Super Lună” -, când satelitul natural al Pământului se va afla la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra, va putea fi observat în noaptea de duminică spre luni, scrie Mediafax.ro. Potrivit reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul va putea fi observat în această seară, începând cu ora 21:12.

„Super Luna” reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul (punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului) traiectoriei sale circumterestre. Termenul „Super Luna” este unul nou introdus în astronomia modernă, fiind inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu „Lună plină la perigeu”, respectiv „Lună nouă la perigeu”. Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o „Super Lună” este o Lună nouă sau o Lună plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 „Super Luni”.

În ceea ce priveşte anul 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, se pot observa cinci „Super Luni”. Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie. Următoarele „Super Luni” ale acestui an vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie. Potrivit cercetătorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucureşti, nu va exista o diferenţă foarte mare între Luna plină de duminică şi cea din celelalte luni ale anului. „Va fi doar puţin mai strălucitoare decât celelalte”, a declarat Adrian Sonka.

Ploaie de stele marţi noapte

Pe de altă parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august. Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori, a precizat că ”ploaia de stele” va putea fi observată între orele 23:00 şi 05.00 (ora României).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS