19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlegeri prezidenţiale în Turcia, şeful statului este ales pentru prima dată direct de către cetăţeni

Alegeri prezidenţiale în Turcia, şeful statului este ales pentru prima dată direct de către cetăţeni

Turcia desfăşoară astăzi alegeri prezidenţiale, acesta fiind primul scrutin în care preşedintele este ales direct de către cetăţeni, informează Agerpres.ro. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora locală 17:00 (ora 14:00 GMT).

Recep Tayyip Erdogan, aflat în fruntea guvernului turc din 2003, este marele favorit al scrutinului prezidențial din Turcia. Cei doi contracandidați ai săi sunt Ekmeleddin Ihsanoglu (70 de ani), candidat comun al celor două principale partide de opoziție, profesor de istorie și fost șef al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), și Selahattin Demirtas, un avocat în vârstă de 41 de ani, provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular (HDP).

Potrivit ultimului sondaj de opinie publicat în această săptămână de Institutul privat Konda, Erdogan era creditat cu 57% din intențiile de vot, față de 34% pentru Ihsanoglu, care reprezintă Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP), și 9% pentru Demirtas. În cazul în care nici unul dintre candidați nu obține cel puțin 50% din voturi, un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru data de 24 august.

Până acum, președinții Turciei erau aleși de către parlament, însă un amendament constituțional le oferă acum celor aproximativ 53 de milioane de cetățeni turci cu drept de vot șansa de a-l alege direct pe șeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS