14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateItalia a intrat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an

Italia a intrat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an

Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu declinul de 0,1% din precedentele trei luni, determinând astfel intrarea în recesiune a celei de-a treia economii din Zona Euro. Acestea sunt datele preliminare publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (Istat), informează Agerpres citând Bloomberg. Analiștii financiari se așteptau la o creștere de 0,1% a PIB-ului, în condiţiile în care, în ritm anual, economia Italiei a înregistrat o scădere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2014.

Având în vedere faptul că rata șomajului în rândul tinerilor italieni depășește 40% iar datoria externă se ridică la aproximativ 2.000 miliarde de euro, premierul Matteo Renzi este presat să adopte măsuri pentru revenirea pe creștere a economiei. Recesiunea recent anunţată ar putea afecta planurile lui Renzi de a reduce deficitul la 2,6% din PIB anul acesta și de a începe reducerea datoriei, a doua cea mai ridicată din Europa. „În actualele condiții și estimând un ritm de creștere mai realist, de 0,3%, Guvernul de la Roma va trebui să găsească cel puțin 15-16 miliarde de euro pentru a realiza obiectivul de reducere a deficitului la 2,6% din PIB anul acesta”, a apreciat Wolfango Piccoli, director la compania londoneză Teneo Intelligence.

Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutățit estimarea de creștere a economiei în acest an la 0,2%, în timp ce Guvernul se așteaptă la un avans de 0,8%.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS