21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistrații CAB ar putea da o sentință finală în dosarul ICA

Magistrații CAB ar putea da o sentință finală în dosarul ICA

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti ar putea judeca astăzi ultimul termen în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), potrivit B1TV. Dan Voiculescu a fost condamnat în acest dosar la prima instanţă la 5 ani de închisoare.
Doar doi inculpaţi mai sunt de audiat, iar fondatorul Partidului Conservator va fi prezent în sala de judecată şi este posibil să susţină ultimul cuvânt, înainte de sentinţă.
Tot luni, Voiculescu se va prezenta şi la poliţie pentru a respecta măsura controlului judiciar, dispusă de procurorii DNA în dosarul de şantaj.

Pentru afacerist, miza acestui termen este schimbarea încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire.
Strategia a fost adoptată de apărătorii acestuia, după audierile maraton care au avut loc în acest dosar. Modificarea ar presupune trecerea de la o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare la o simplă amendă penală.

În dosar, procurorii Anticorupţie susţin că Dan Voiculescu a preluat Instititul de Cercetări Alimentare în 4 etape, prin subevaluarea imobilelor.

Într-o primă fază, au fost preluate clădirile ICA şi au fost construite altele noi pe terenul institutului prin asocierea ICA/Grivco şi Crescent într-o societatea nouă, Bioprod. Voiculescu controla atât Crescent, cât şi Grivco, iar imobilele au fost subevaluate, spun procurorii.

Au fost apoi preluate terenurile de sub clădiri, prin aceeaşi reţetă a subevaluării.

Într-o a treia fază, a fost privatizat ICA, iar un rol important l-au avut membrii PC înfiinţat şi condus de Dan Voiculescu, care făceau parte din conducerea Institutului.

Voiculescu a plătit pentru acţiunile societăţii 104.000 de euro, deşi valoarea lor erau de peste 7 milioane de euro.

În final, Dan Voiculescu a devenit acţionar majoritar. După acest episod, el a transmis acţiunile ICA fiicelor sale, iar, în acest fel, spun procurorii, Dan Voiculescu a spălat acţiunile Institutului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS