16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsraelul a ascultat telefonul secretarului de Stat american John Kerry

Israelul a ascultat telefonul secretarului de Stat american John Kerry

Israelul a ascultat conversaţiile telefonice ale secretarului de Stat american John Kerry în timpul negocierilor cu palestinienii din 2013, a anunţat duminică săptămânalul Der Speigel, citând surse din cadrul serviciilor secrete, potrivit Mediafax.

În cursul negocierilor care au eşuat în cele din urmă în aprilie 2014, şeful diplomaţiei americane a vorbit cu numeroşi oficiali din Orientul Mijlociu folosind nu numai liniile securizate, ci şi telefoane prin satelit normale, uşor de ascultat, potrivit surselor revistei germane.

Iar aceste conversaţii au fost interceptate de serviciile secrete israeliene şi ale altor două ţări, cel puţin, potrivit surselor Der Spiegel, iar Israelul „a folosit informaţiile obţinute în acest fel în timpul negocierilor”, continuă săptămânalul.

Der Spiegel susţine că nici Departamentul de Stat american, nici Guvernul israelian nu au vrut să reacţioneze la această informaţie.

Kerry, care considera drept o prioritate a mandatului său procesul de pace din Orientul Mijlociu, a reuşit să îi aducă la masa negocierilor pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas în iulie 2013.

Dar în aprilie 2014, Israelul a anunţat brusc construirea a 700 de locuinţe şi a refuzat să elibereze aşa cum se prevăzuse o ultimă serie de prizonieri palestinieni. Abbas a reacţionat atunci cerând ca Palestina să devină membru în unele convenţii ONU, iar negocierile s-au blocat.

Kerry a încercat în zadar să instaureze un armistiţiu pentru a pune capăt actualei intervenţii militare israeliene în Gaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS