13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDouă comisii desfăşoară anchetă la Centrul „Noricel“

Două comisii desfăşoară anchetă la Centrul „Noricel“

http://www.youtube.com/watch?v=wbvSmNyD5kQ

Ancheta în cazul agresiunilor sesizate de Paula Moldoveanu (foto) în cele patru ore petrecute ca angajat la Centrul de recuperare și reabilitare pentru copilul cu handicap „Noricel“ din Craiova continuă. Reprezentanţii DGASPC Dolj, cei care au în subordine centrul, susţin că, în cazul în care cele afirmate se confirmă, cei vinovați vor fi concediați. Până atunci însă, alte probleme ies la iveală. Doi dintre copiii din acest centru sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, unul dintre ei fiind diagnosticat cu tuberculoză.

Despre cazurile de agresiuni care au avut loc la centrul „Noricel“ aţi citit pentru prima dată în Gazeta de Sud pe 29 iulie, în articolul „Acuzaţii de violenţă la Centrul «Noricel» din Craiova“. Paula Moldoveanu a venit la sediul redacţiei pentru a ne sesiza faptul că unii minori cu dizabilităţi sunt supuși unui tratament neadecvat de către infirmiere. Impresionată de relele tratamente de care aveau parte unii dintre copiii de la Centrul de plasament „Noricel“, după terminarea programului ea și-a înaintat demisia. Miercuri, 30 iulie, am contactat-o telefonic pe Paula Moldoveanu, din dorinţa de a afla în ce stare se află femeia, având în vedere că în momentul în care a adus sesizarea era profund marcată de scenele trăite. Femeia a povestit că se află în continuare în stare de şoc, a avut nevoie de asistenţă medicală, are probleme cu tensiunea, suferă de insomnii, este la un pas de depresie. „Tot ce am văzut în acea zi m-a marcat. De la tensiune 12, am ajuns la tensiune 16. Am mers de urgenţă la medic, care mi-a prescris calmante şi antidepresive pentru că nu îmi pot stăpâni emoţiile, plâng, văd şi acum în faţa ochilor chipul acelui copil lovit, lăsat dezbrăcat pe gresia rece. Medicii mi-au spus să mă liniştesc pentru că mă aflu la un pas de un accident vascular. Miercuri, 30 iulie, am fost la sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului să îmi ridic documentele originale pe care le depusesem la dosar în momentul angajării. Am plătit pentru ele şi îmi sunt necesare la o nouă angajare. Am acceptat să lucrez pentru o perioadă pe postul de infirmieră, după care, pe 19 august, intenţionam să mă prezint la alt concurs pentru postul de asistent medical, pentru care am pregătirea şi calificarea necesară. În acest moment însă, refuz să mă mai angajez în această instituţie, ce am văzut în cele câteva ore mi-a fost de ajuns pentru a-mi face o părere. I-am spus şi domnului director că atitudinea acelor angajate nu părea întâmplătoare, că sunt convinsă că astfel de fapte se întâmplă, cu siguranţă, de ani buni. Şi atitudinea nepăsătoare a celorlalte angajate m-a şocat. Îmi amintesc chiar că mi-au replicat că «este mai greu la început, după care însă eşti nevoit să aplici astfel de metode dacă vrei să nu înnebuneşti». Acel copil a fost lovit de o femeie tânără, mamă la rândul ei… Mă întreb cum o putea să se privească în oglindă? Într-un astfel de centru trebuie schimbat întreg personalul, toţi sunt vinovaţi de ce întâmplă“, a povestit Paula Moldoveanu.

Mâncare insuficientă şi jucării ţinute pe dulap

Cu fiecare zi care trece, în afara celor povestite anterior, Paulei Moldoveanu îi revin în minte alte scene petrecute în acea zi în Centrul de plasament. „Până şi mâncarea primită de acei copii m-a surprins neplăcut. Mămăligă cu iaurt, cartofi fierţi cu o bucată de pâine şi un cub mic de carne, nu cred că avea mai mult de 50 de grame. Îmi amintesc că am întrebat de ce copiii nu primesc ciorbă, de ce nu au jucării la dispoziţie, de ce în tot acel timp erau ţinuţi în faţa televizorului sau afară, de ce nu era nici măcar un psihopedagog care să se ocupe de ei? Jucăriile erau ţinute sus, pe un dulap… Am aflat în acea zi că unul dintre angajaţii pe care i-am cunoscut la centru era, la rândul lui, crescut în sistemul instituţionalizat, cu un uşor handicap motor şi verbal, dar cu un comportament care lasă de dorit. El a ţinut un copil de cap dându-i mâncare forţat, fiind la un pas de a-l îneca…“, a adăugat femeia. Povestirile femeii nu se opresc însă aici. Aceasta se teme şi pentru ceilalţi copii aflaţi în Centrul „Noricel“, mai ales că i se sugerase să nu se apropie prea mult de aceştia deoarece exista suspiciunea că au tuberculoză. „Mi-au spus să nu îi mângâi sau să-i pup că 12 dintre ei sunt suspecţi de TBC, iar alţi doi au fost deja internaţi pentru această afecţiune… La îngrijirea pe care o primesc acolo, nici nu este de mirare“, a concluzionat femeia.  

Certificatul medico-legal: echimoze, excoriaţii  

Reprezentanţii DGASPSC Dolj desfăşoară în acest moment o anchetă. Au obţinut certificatul medico-legal pentru copilul agresat. Conform expertizei medicale, copilul are „excoriaţie cervicală dreaptă, echimoze de 8/1 cm pe braţul drept“. „Ca şi concluzii, în certificatul medico-legal a fost menţionat faptul că băiatul prezintă leziuni care s-au putut produce prin lovire cu un corp dur, posibilă autoagresivitate ce nu necesită îngrijiri medicale. Aşa cum am mai menţionat, desfăşurăm anchete în acest moment. O comisie de disciplină verifică datele sesizate din punct de vedere disciplinar, iar altă comisie verifică dacă sunt respectate standardele minime obligatorii, modul în care sunt trataţi copiii. Din nefericire, imaginile de pe casetă nu sunt concludente, deoarece acţiunea se pare că s-a petrecut în interiorul unui foişor. Membrii comisiilor care desfăşoară ancheta iau declaraţii de la toţi angajaţii“, a precizat Florin Stancu, director al DGASPC Dolj. Mai mult decât atât, reprezentanţii DGASPC Dolj susţin că, cel puţin o dată pe lună, se încearcă relaţionarea părinţilor cu copiii aflaţi în centrele de plasament ale Direcţiei şi că niciodată nu au fost sesizate aspecte negative. Despre copilul abuzat în Centrul „Noricel“, conducerea DGASPC susţine că acesta se află de patru ani în acest centru, că părinţii sunt extrem de implicaţi în îngrijirea lui, băiatul petrecând fiecare duminică în sânul familiei.  

Un copil din Centrul „Noricel“, diagnosticat cu TBC

În ceea ce priveşte cazurile de TBC semnalate, reprezentanţii DGASPC Dolj susţin că toţi copiii au fost testaţi pentru a vedea dacă sunt infectaţi şi că nu există nici un pericol în Centrul de plasament „Noricel“. „Totul a început în urmă cu aproximativ două luni. În acest centru a existat o viroză, o epidemie de gripă, şi astfel aproape toţi copiii au făcut febră, doi dintre ei, cu distrofie musculară, au fost internaţi, necesitând îngrijire specială. După trei săptămâni de spitalizare, unul dintre aceştia a fost suspect de TBC. În acel moment am demarat o anchetă epidemiologică în rândul tuturor copiilor din centru, toţi au fost testaţi, inclusiv personalul a făcut radiografii, iar analizele au ieşit negative. În prezent, alţi doi copii cu distrofie musculară Duchenne sunt în spital. Unul a fost diagnosticat cu pneumomie interstiţială şi cel de-al doilea cu faringoamigdalită. După o perioadă de spitalizare, copiii au fost suspectaţi de TBC, iar azi (joi – n.r.) am primit confirmarea că unul dintre ei ar avea TBC. În cazul celui confirmat cu TBC, ni s-a spus că din analiza sputei a reieşit că bacilul lipseşte, deci boala este foarte greu transmisibilă. Am discutat cu medicii şi am decis ca acesta să primească un tratament preventiv“, a adăugat Florin Stancu.

Ultima concediere pe motive de abuz asupra unui copil a fost făcută în luna mai

În ceea ce priveşte cele sesizate de Paula Moldoveanu cu privire la personalul angajat la Centrul „Noricel“, directorul DGASPC Dolj a precizat că, în ultimii cinci ani, toate posturile vacante au fost blocate, motiv pentru care nu s-au putut face angajări, deşi numărul copiilor intraţi în sistem a crescut odată cu înmulţirea cazurilor de abandon. Centrul „Noricel“ avea o capacitate de 18 locuri, însă prin extindere a ajuns la 36 de locuri. „Am fost nevoiţi astfel să găsim soluţii. Am dispus închiderea temporară a Centrului «Katarina». Copiii au fost mutaţi în alte locaţii, iar personalul, mai precis cei şase angajaţi, aduşi ca detaşaţi la «Noricel»“, a explicat Stancu. Faptele de abuz semnalate sunt cazuri particulare, susţin reprezentanţii Direcţiei Copilului. „În opt ani, am concediat patru persoane, două dintre ele pentru fapte de abuz. Sunt măsuri extreme la gesturi extreme. Pentru fiecare dintre aceste situaţii au existat procese, pe care noi le-am câşigat. Ultima faptă de care am fost sesizaţi s-a întâmplat în luna mai la Centrul «Sf. Apostol Andrei», când un copil a fost lovit de un instructor pe terenul de sport. După anchetă, am desfăcut contractul de muncă al acestuia, iar în prezent ne aflăm cu el în proces. Pentru fiecare faptă de abuz confirmată am anunţat şi poliţia. Aşa vom proceda şi în cazul de faţă. Aşteptăm concluziile anchetei, sperăm ca săptămâna viitoare să fie gata, după care să dispunem măsurile corespunzătoare“, a concluzionat directorul DGASPC Dolj.

Deficitul de personal a făcut victime…

Am solicitat un punct de vedere legat de problemele semnalate la „Noricel“ şi reprezentantului Sindicatului „Forţa Legii“. Am aflat, astfel, că situaţii şocante petrecute în centrele instituţionalizate se înregistrează de peste 13 ani. „Oamenii nu sunt motivaţi profesional, simt că nu fac activitate profesională şi profesionistă, în plus, majoritatea instituţiilor se confruntă cu deficit mare de personal. Îmi amintesc de anul 2001, de exemplu, când s-au făcut disponibilizări în masă. După numai zece zile, un copil a murit din cauza lipsei de personal, s-a agăţat într-un sistem al pătuţului. Persoana concediată atunci a ajuns la spitalul de psihiatrie… Nu cred însă că este vorba de un fenomen, ci mai degrabă de cazuri particulare. Sunt situaţii în care la noi, liderii de sindicat, vin persoane care se consideră nedreptăţite, care au fost sancţionate pe nedrept, sau persoane împotriva cărora au fost luate măsuri extreme precum concedierea. Rolul nostru este să îi sprijinim, să îi ajutăm să îşi găsească dreptatea. Un lucru este cert însă, aşa cum este şi firesc, la DGASPC Dolj abuzul nu este tolerat“, a spus Ringo Dămureanu, preşedinte Sindicatului „Forţa Legii“.
Am solicitat şi reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj un punct de vedere despre cazul prezentat în Gazeta de Sud. Oamenii legii urmează să verifice aspectele semnalate. „În cazul în care acestea se confirmă şi sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală sau contravenţională se vor lua măsurile legale în consecinţă“, a precizat Alin Apostol, purtător de cuvânt IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS