9.6 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2019
Acasă Actualitate Lupte violente au reizbucnit în Libia

Lupte violente au reizbucnit în Libia

-

Luptele violente au reizbucnit joi în Libia, după două zile de relativă acalmie, între diferitele miliţii rivale care-şi dispută controlul aeroportului din capitala Tripoli, informează AFP, potrivit Agerpres.
 
În faţa acestei degradări a situaţiei de securitate, mai multe state şi-au evacuat cetăţenii din Libia şi personalul diplomatic.
 
Spania a anunţat joi evacuarea temporară a personalului de la ambasada sa din Tripoli, unde va mai rămâne doar un însărcinat cu afaceri pentru a asigura în continuare funcţionarea misiunii. Ministrul spaniol de Externe, Jose Garcia Margallo, a declarat că în acest moment la Tripoli nu mai există un interlocutor, iar toate informaţiile disponibile indică o agravare rapidă a situaţiei.
 
La rândul ei, Grecia a trimis o navă pentru a evacua mai multe zeci de cetăţeni împreună cu personalul ambasadei sale, plus circa 80 de chinezi şi cetăţeni ai altor ţări.
 
De asemenea, guvernul din Filipine a anunţat că va închiria nave pentru a-i evacua pe cei 13.000 de filipinezi din Libia.
 
Cu o zi în urmă, Ministerul francez de Externe a anunţat evacuarea pe care maritimă a 55 de francezi şi şapte britanici şi suspendarea activităţii misiunii sale diplomatice de la Tripoli.
 
Principalii protagonişti ai confruntărilor sunt brigăzile din localitatea Misrata (situată la 200 de kilometri est de Tripoli) aliate cu miliţiile islamiste care încearcă să preia controlul aeroportului, capturat anterior de o grupare rivală din oraşul Zenten (situat la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli). Aceste mişcări au participat la acţiunile armate împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, dar, după victoria împotriva acestuia, ele au intrat în conflict.

ȘTIRI VIDEO GdS