16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScrapbooking, arta de a spune poveşti în pagini de album

Scrapbooking, arta de a spune poveşti în pagini de album

Scrapbooking-ul, o metodă de a crea pagini de album, unde fotografiile sunt completate cu tot felul de elemente decorative și uneori de text, este alt mod de a spune o poveste.

Veronica Svanstrom, singura artistă de scrapbooking din Craiova, dezvăluie tainele acestei arte în cadrul atelierelor organizate de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. „Istoria personală poate renaște prin pagini scrapbook“, ne spune ea. Aceste pagini au la bază fotografii. În jurul lor se creionează ideea, pentru ca apoi paginile scrapbook să fie adunate în albume. Nu sunt albume clasice, ele spun și o „poveste“, întrucât alături de fotografii fiecare poate așterne câteva cuvinte, având astfel șansa de a transmite o atmosferă, o amintire sau un sentiment.
„Totul se învârte în jurul memoriei, al amintirilor noastre. Când toată lumea își ține fotografiile în format electronic, noi vrem să îi determinăm pe oameni să printeze din nou fotografiile, să le scoată din cutia de sub pat în care stau, sau din pod, și să le transpună în pagini scrapbook, care au în mijloc, de obicei fotografia. În jurul ei se pot țese povești. Un năsturaș, dantele, tot ce am fi tentați să aruncăm, produse create din hârtie fără acid și lignină pentru că aceste substanțe ar ataca fotografia în timp și ar distruge-o, se pot folosi în scrapbooking cu mare succes și cu rezultate deosebite. Un text poate completa perfect fotografia astfel decorată și povestea spusă va fi completă“, ne dezvăluie Veronica Svanstrom.

O pasiune ce trebuie împărtășită

O poză cu doi tineri, ea în rochie de mireasă, el în costum, lângă o mașină de epocă, vorbește despre iubire. Povestea este clasică, dar pentru a-i conferi un aer aparte artistul pasionat de scrapbooking vine și o completează, dându-i greutate. Lipește poza pe o hârtie specială, imaginea de fundal a fotografiei care vorbește de același stil vintage, pe care sunt aplicate din loc în loc ștampile pe care stă scris Paris, romanticul oraș al îndrăgostiților. Îi adaugă câteva elemente decorative, un fluture 3D, o floare, trei cuvinte în engleză, de culori diferite, și tabloul este complet. Emoția pe care o transmite această fotografie, acum pagină de album, este mai puternică. Acesta este, de fapt, scrapbooking-ul: pozele ce prind viață, ce renasc spre a spune frumos povestea lor.  
Veronica Svanstrom face acest lucru de ani buni. În 2009 a pășit „într-un colțișor de rai“, atelierul unei prietene care făcea scrapbooking de aproape un deceniu. A fost fascinată. „Am descoperit această artă în Suedia, în 2009, prin intermediul unei prietene. Avea acest hobby de vreo zece ani. Nu a trebuit decât să intru în atelierul ei de lucru pentru a mă îndrăgosti de scrapbooking și să rămân vrăjită. Dulapul ei mare și alb, lucrat în stil vintage, cu multe sertărașe, adăpostea sute de articole dulci și delicate: flori, panglici, broderii, dantelă, năsturași, capse decorative, ștampiluțe, tușuri colorate și multe altele. Simțeam că fiecare dintre sertărașele acelea ascunde o comoară secretă, la care trebuia să câștig și eu accesul cumva. Cum altfel decât intrând în tabăra scrapperilor?!… Am văzut apoi și albumele pe care le lucrase și am știut ce voi face“, povestește Veronica Svanstrom.
Așa a început totul. „Am pornit primul blog de scrapbooking românesc în februarie 2011, apoi, în mai, deschideam ceea ce trebuia să fie primul magazin on-line de scrapbooking din România“.
Astăzi, la Craiova, dezvăluie tainele acestei arte în cadrul atelierelor de scrapbooking.
„Este o pasiune pe care am vrut să o împărtășesc cu alții. Aceasta este frumusețea unui hobby, nu te poți bucura de ceva dacă nu ai pe cineva lângă tine. Sunt încântată să-i văd pe copii entuziasmați de această nouă tehnică“.
O altă poză este așezată din nou în mijlocul unei pagini de album pentru a se țese în jurul său o poveste, grație celor mai iscusiți naratori, care nu se folosesc numai de cuvinte, ci și de imagini surprinse de aparatul de fotografiat, de mici decorațiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS