33.4 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Familia Tót“, „Profu’ de religie“ şi „Rinocerii“, la București

„Familia Tót“, „Profu’ de religie“ şi „Rinocerii“, la București

Trei spectacole ale Teatrului Naţional Craiova, „Familia Tót“, „Profu’ de religie“ şi „Rinocerii“, au fost selecţionate la cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, Bucureşti, care va avea loc în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie.
Cele trei reprezentații sunt tot atâtea succese ale Naţionalului craiovean, iar selecţionarea lor confirmă munca depusă în ultimele două stagiuni. Simptomatic pentru succesul teatrului craiovean este faptul că cele trei spectacole sunt realizate de trei regizori din generaţii diferite, din şcoli şi cu viziuni artistice diferite: Bobi Pricop, Bocsárdi László şi Robert Wilson (SUA).
Toate cele trei piese au fost apreciate de critici de teatru, iar unele dintre ele distinse cu premii. „Profu’ de religie“, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, a fost recent distins cu Premiul Publicului (locul al doilea), la Festivalul de Teatru „New plays from Europe“ de la Wiesbaden (Germania). Spectacolul a fost invitat și la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, unde va fi prezent, alături de „Familia Tót“, în perioada 22 – 24 septembrie.
De numele regizorului Bocsárdi László, care a montat la Craiova „Familia Tót“, se leagă și unele dintre cele mai recente succese ale Naţionalului craiovean. În anul 2012, el a pus în scenă spectacolul „Caligula“, de Albert Camus, cu o distribuţie de excepţie. Spectacolul, aclamat de public şi de critica de specialitate, a fost distins cu Premiul UNITER la categoria „Cel mai bun regizor“, iar interpretul rolului principal, Sorin Leoveanu, a primit „Premiul pentru cel mai bun actor“. De această dată a fost rândul maestrului Valer Dellakeza să strălucească în spectacolul „Familia Tót“, într-o distribuţie care-i mai cuprinde între alţii pe Mirela Cioabă, Iulia Colan, Valentin Mihali, Sorin Leoveanu, Gabriela Baciu, Nicolae Poghirc, Eugen Titu. Pentru rolul Lajos Tót, Valer Dellakeza a primit Premiul UNITER în 2014 la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar“.
În ceea ce privește „Rinocerii“, conceptul de teatru propus de Robert Wilson, așa cum a fost el prezentat actorilor cu care a lucrat la Craiova, a surprins în Bănie prin maniera vizuală de abordare, acolo unde luminile speciale creează un cadru pictural impecabil, iar actorii devin parte a tablourilor vivante imaginate de un artist desăvârșit al imaginii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS