23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfârşit de bac cu emoţii pentru rezultate

Sfârşit de bac cu emoţii pentru rezultate

http://www.youtube.com/watch?v=YEKzRAGwjUk

Prima sesiune a bacalaureatului a luat sfârșit vineri cu proba la alegere din aria profilului sau a specializării. Nici pe ultima sută de metri candidații nu au renunțat la aparatura interzisă în sălile de examen. Patru elevi au fost surprinși și eliminați din acest motiv.

Eliminările la ultima probă scrisă a examenului național de bacalaureat în Dolj s-au înregistrat la centrele de examen organizate la Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, Liceul „Matei Basarab“ din Craiova, Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași și Liceul Independența din Calafat.
„Toți candidații au fost surprinși cu aparatură de comunicare la distanță. Acesta a fost motivul eliminării lor din examen“, a declarat Alexandrina Năstase, vicepreședinta comisiei județene de bacalaureat. În această sesiune s-au înregistrat 17 candidați eliminați pentru fraudarea examenului. În prima zi au fost zece eliminați, iar în a doua zi de examen – trei. La aceștia se adaugă și un număr mare de absenți. În ultima zi de examen, 433 de candidați dintre cei 5.054 de înscriși nu s-au mai prezentat pentru a susține evaluarea chiar dacă aceasta era la o disciplină la alegere.

S-au încurcat la PIB-ul României

Conform opțiunilor făcute în decursul anului școlar, cei mai mulți candidați, peste 2.300, au susținut examenul la biologie. Cerințele au dat încredere candidaților că vor trece de această probă, chiar cu rezultate bune.
„Am susținut examen la biologie. Subiectele au fost foarte ușoare. Am stat doar două ore ca să le rezolv. Mă aștept să iau peste 9.50. Și la celelalte probe de examen am făcut destul de mult. Cred că voi lua peste 8.00. Voi opta pentru Medicină la Craiova sau Medicină Veterinară la București“, a spus Mihai Trașcă de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“. Următoarea disciplină favorită a candidaților a fost geografia. Una dintre cerințele de examen la această disciplină i-a pus pe jar pe cei mai mulți candidați: au avut de calculat PIB-ul României.
„Am susținut examen la geografie. Am avut subiecte legate de România și Europa. Am avut de caracterizat Franța. De stabilit debitul fluviului Dunărea. Am avut și o cerință destul de dificilă, de calculat produsul intern brut. Noi am făcut asta la clasă, în semestrul al doilea, dar am uitat. Nu am mai calculat de mult timp și nu am făcut. Avea 20 de sutimi. În rest a fost ușor. Subiectele au fost accesibile. Nu au avut dificultăți“, a spus Cosmina Mlagiu. Alții au dat vina pe profil. „Eu sunt la filologie și pentru mine cerința aceasta este destul de dificilă“, a spus Loredana Măcelu.

Luni se afișează rezultatele

Emoțiile absolvenților de liceu vor lua sfârșit luni, 7 iulie, când se vor afișa și primele rezultate ale acestei sesiuni. Notele vor fi afișate până la ora 12.00, iar contestațiile se vor putea depune până la ora 16.00. Pentru o bună parte din candidați, media la examenul de bacalaureat este importantă pentru admiterea la facultate, fiind chiar decisivă.
„Am susținut ultima probă scrisă la logică și argumentare. Am ales această materie pentru că mi s-a părut cea mai ușoară. Și subiectele au fost destul de simple. Ultimul subiect a fost de teorie, dar nu a fost chiar dificil. La matematică am făcut, mă aștept să iau peste 9. La română a fost un pic dificil. Sper să iau o medie de 8 sau chiar de 9, ca să reușesc să prind un loc la buget la facultate. Voi opta între kinetoterapie la medicină și finanțe-bănci în engleză. Aș prefera-o pe ultima pentru că îmi place ideea de facultate în limba engleză, pentru că eu oricum aș vrea ca după absolvirea studiilor să plec din țară și așa aș învăța și mai bine engleza și aș avea șanse mai mari“, a declarat Daniela Bușe, candidată la centrul de examen de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. Pentru cei care nu vor reuși să promoveze bacalaureatul există și a doua sesiune, pentru care înscrierile vor avea loc în intervalul 14-18 iulie.

Încă un elev din Gorj, eliminat
de la bacalaureat

Profesorii gorjeni au mai eliminat un elev care a încercat să copieze la examenul de bacalaureat. La ultima probă desfăşurată vineri, a fost eliminat un elev care susţinea proba la Colegiul „Ion Mincu“ din Târgu Jiu. La primele două probe scrise au mai fost eliminaţi şase candidaţi. Cei excluşi din examen nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului. Rezultatele obţinute de elevi în actuala sesiune a bacului vor fi afişate luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS