36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateÎn Craiova, femeile trăiesc cu șapte ani mai mult ca bărbații

În Craiova, femeile trăiesc cu șapte ani mai mult ca bărbații

Un studiu pe 20 de ani, realizat pentru zona metropolitană, arată că femeile vârstnice sunt de două ori mai multe decât bărbații. La Terpezița, rata mortalității infantile a fost de peste 90%.

Zona Metropolitană Craiova (ZMC), o asociație de dezvoltare intercomunitară ce cuprinde municipiul și 23 de localități limitrofe, lucrează la strategia de dezvoltare pentru perioada 2014-2020. O parte importantă a acestei strategii este studiul privind situația de fapt din ZMC, pe o perioadă de 20 de ani, cu analizarea diferențelor dintre localitățile componente: Craiova, Fliași, Segarcea, Almăj, Brădești, Breasta, Bucovăț, Calopăr, Cârcea, Coșoveni, Coțofenii din Față, Ghercești, Ișalnița, Malu Mare, Mischii, Murgași, Pielești, Predești, Șimnicu de Sus, Teasc, Terpezița, Țuglui, Vârvoru de Jos, Vela. O primă observație este aceea că populația feminină vârstnică este aproape dublă față de cea masculină. Îmbătrânirea populației și scăderea numărului de locuitori sunt două aspecte subliniate de acest studiu. După 1990, natalitatea a început să scadă. Ca urmare, tinerii din grupa de vârstă 15-19 ani sunt mai puțini decât cei din grupa 20-24 de ani. Din punct de vedere demografic, cele mai multe localități au înregistrat scăderi de până la 20% față de anul 1992. Singurele localități care au raportat creșteri demografice sunt comunele Bucovăț, Breasta și Șimnicu de Sus, limitrofe municipiului Craiova, la nivelul cărora se manifestă fenomenul migrației urban-rural.

Un activ pe piața muncii susține trei inactivi

Raportat la o perioadă de observație de zece ani, modificările notabile sunt trecerea de pe deficit pe creștere demografică a comunelor Mischii și Pielești, scăderea mai accentuată la Filiași și îmbunătățirea relativă a situației la Vârvoru de Jos, Terpezița și Murgași.
Datele observate confirmă ipoteza migrației dinspre Craiova spre comunele limitrofe (Bucovăț, Breasta, Șimnicu de Sus, Mischii și Pielești), ca localități cu funcție rezidențială. Rate ridicate ale mortalității s-au înregistrat la Murgași (25,8%), Mischii (24,3%) și Predești (22%). În schimb, rata mortalității a fost de 8,8% la Craiova și de 8,9% la Filiași. O rată foarte mare a mortalității infantile s-a înregistrat la Terpezița (90,9%), iar cea mai mică la Craiova (5,9%).
În ce privește gradul de îmbătrânire demografică, la 1.000 de persoane adulte (15-64 ani) revin 931 de persoane vârstnice (65 ani și peste). Raporturi foarte ridicate din acest punct de vedere s-au înregistrat la Mischii, de 35 de ori mai mare, Vârvoru de Jos, de 28 de ori mai mare, și Ghercești, de peste 23 de ori mai mare. Studiul ZMC a cuantificat și raportul de dependență demografică, adică raportul dintre persoanele active și inactive, pe piața muncii (adulți, raportați la bătrâni și tineri). În cadrul ZMC, o medie de 339 de persoane aflate în vârstă de muncă susțin 1.000 de persoane inactive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS