16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate1,77 milioane de euro, pentru un tablou românesc

1,77 milioane de euro, pentru un tablou românesc

„The Fake Rothko” este tabloul semnat de artistul român Adrian Ghenie care  a fost vândut, luni, în urma unei licitaţii organizate de celebra casă de licitaţii Sotheby’s din Londra, pentru suma de 1,77 milioane de euro, potrivit libertatea.ro.
Valoarea estimată iniţial pentru opera tânărului artist a fost de aproximativ 430.00 de euro, dar suma obţinută este de cinci ori mai mare. Aceasta nu este doar un record personal al lui Ghenie, ci şi o nouă dovadă a aprecierii de care se bucură arta românească în străinătate. Potrivit site-ului casei de licitaţii, lucrarea „The Fake Rothko” a lui Adrian Ghenie este un ulei pe pânză, semnat şi datat pe verso 2010. Reuters scrie că vânzarea tabloului reprezintă o surpriză pentru o operă aparţinând tinerei generaţii.
Anterior, o altă lucrare semnată de Adrian Ghenie s-a vândut, tot la casa de licitaţii Sotheby’s, în februarie anul acesta, cu o sumă de şase ori mai mică – 27. 500 de lire sterline.
Însă, aceasta nu este singurul record stabilit în cadrul licitaţiei de luni a casei Sotheby’s. Un triptic (ansamblu de trei tablouri de mici dimensiuni – n.r.) semnat de Francis Bacon, în care acesta surprindea portretele iubitului său, George Dyer, a fost vândut cu 33,3 milioane de euro (26,7 milioane de lire sterline), fiind considerat vedeta licitaţiei a cărei valoare totală a vânzărilor s-a ridicat la suma de 93,15 milioane de lire sterline.
Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare. În 2001 a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj.
Ghenie este autor al mai multor expoziţii individuale în muzee de prestigiu din lume, printre care Museum of Contemporary Art Denver (2012–2013), Stedelijk Museum voor Actuele Kuns (S.M.A.K.), Ghent (2010–2011) şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (2009–2010).
Lucrările sale au fost incluse, printre altele, în expoziţii din Palazzo Grassi, François Pinault Foundation, Veneţia; Tate din Liverpool; la Bienala de la Praga; San Francisco Museum of Modern Art şi Fondazione Palazzo Strozzi, din Florenţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS