De la începutul anului şi până în prezent, doar pentru șapte minori din Gorj au fost definitivate procedurile de adopţie. Potrivit Minodorei Ianc, purtătoarea de cuvânt a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, pe rolul Tribunalului Gorj au fost deschise zece proceduri de adopție și au fost încredințați părinților adoptivi șapte minori. De asemenea, 12 familii sau persoane din județul Gorj au fost atestate să adopte, iar alte 12 familii au solicitat atestarea, dorind să adopte un copil.
„De la începutul anului și până în prezent, am avut zece deschideri ale procedurii de adopție la Tribunalul Gorj, șapte încredințări și șapte încuviințări. Asta înseamnă că șapte copii au fost deja adoptați, iar părinții adoptivi se bucură de o familie mărită. De asemenea, avem 12 familii sau persoane care au fost atestate să adopte și alte 12 familii sau persoane care au depus actele prin care solicită să fie atestate. Procedura este de durată în cazul unei adopții, se fac mai multe acte, anchete sociale, vizite și așa mai departe. De regulă, adopţia vine în urma dificultăţii de a face un copil sau a vârstei înaintate, când este deja mai riscant să faci copii, dar de cele mai multe ori atunci când nu se poate procrea în cuplu în mod natural. Avem un număr destul de mare de copii în centre care sunt declaraţi adoptabili. Cei care vor să adopte își doresc copii cât mai mici“, a spus Minodora Ianc.
Adopţiile sunt monitorizate
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului monitorizează 29 de cazuri de postadopţie, pentru o perioadă de doi ani. Supravegherea adopţiilor este o procedură standard prevăzută de lege.
„Persoanele care vor să adopte un copil trebuie să nu fi fost condamnate definitiv pentru infracţiuni contra persoanei sau contra familiei, trafic de persoane sau de droguri, trebuie să nu aibă alţi copii în sistemul de protecţie a statului şi să nu aibă soţi bolnavi psihic sau cu un handicap mintal. Încredinţarea durează minimum 90 de zile, timp în care copilul se află la domiciliul noii familii, iar noi urmărim cum are loc integrarea lui în noua familie. Dacă familia adoptivă trece şi de acest pas, urmează încuviinţarea, încheindu-se astfel procesul de adopţie“, a mai spus Minodora Ianc. Pentru a împiedica abuzurile asupra copiilor, la nivelul judeţului Gorj este disponibil telefonul copilului, care este un serviciu gratuit. De la începutul anului şi până în prezent au fost primite 55 de sesizări care vizau 116 minori. Au fost 38 de sesizări care vizau neglijarea minorilor, șapte sesizări legate de abuz fizic, o sesizare de abuz emoțional, o sesizare de exploatare prin muncă și o sesizare de violență domestică.
„Dintre sesizările de neglijare, două s-au confirmat, au mai fost confirmate de inspectorii DGASPC și un abuz sexual, o sesizare legată de violența domestică, aici mama vitregă fiind cercetată și de către organele legii, adică de poliție. Avem multe sesizări în lucru. Ele sunt redirecționate la specialiștii din diferitele servicii din cadrul DGASPC“, a menţionat Minodora Ianc, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.