25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecător din Rădăuţi, reţinut de DNA în urma percheziţiilor de ieri

Judecător din Rădăuţi, reţinut de DNA în urma percheziţiilor de ieri

Judecătorul Bogdan Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, a fost reţinut aseară de procurorii anticorupţie, după ce ar fi pronunţat, în mod nelegal, 69 de hotărâri judecătoreşi prin care i-a recunoscut unui om de afaceri dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare, informează Mediafax. Reţinerea vine după ce ieri au avut loc 14 percheziţii în judeţul Suceava, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie judiciară, acestea având loc la sediile unor instituţii judiciare, societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane.

Conform ordonanţei de reţinere, între 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, magistratul de la Judecătoria Rădăuţi a pronunţat, ajutat de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătoreşti, în mod nelegal. „Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 de hectare, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 de lei. Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei”, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, având în vedere această situaţie, omul de afaceri a întâmpinat greutăţi la dobândirea celor 79 parcele – având o suprafaţă totală de 41,59 ha -, al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară. Pentru a rezolva situaţia, spun anchetatorii, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuţă, căruia i-a cerut, iar acesta din urmă a acceptat, să emită 69 de hotărâri judecătoreşti. „Cele 69 de hotărâri judecătoreşti au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică împreună cu omul de afaceri”, conform DNA.

Percheziţiile făcute de DNA în Suceava şi Rădăuţi au vizat şi Primăria municipiului Rădăuţi, anchetatorii fiind interesaţi de un dosar privind modul în care o firmă locală a intrat în posesia sediului Bibliotecii municipale din oraş, a declarat ieri primarul Aurel Olărean. Acesta a spus că anchetatorii au solicitat documente privind dosarul Bibliotecii municipale, care din 2011 a fost evacuată, fiind preluată de o firmă a unui om de afaceri local, Arcadie Plămadă.

Potrivit presei locale, omul de afaceri Arcadie Plămadă a cumpărat activele vechii Întreprinderi Comerciale de Stat din Rădăuţi şi a avut mai multe procese cu Primăria municipiului prin care revendica spaţiul în care funcţionează Biblioteca municipală şi a obţinut dreptul de proprietate pe aceste spaţii, iar în 2011 biblioteca a fost evacuată.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile în Rădăuţi vizează şi retrocedări de terenuri în zonă, din perioada 2005-2006, fiind vizat un alt om de afaceri local. Unul dintre procurorii vizaţi este Dumitru Dâmbu, şeful secţiei Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, care a fost dus ieri la sediul parchetului pentru efectuarea unei percheziţii. În acelaşi dosar ar fi vizaţi şi doi judecători din Rădăuţi, Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, dar şi comisarul şef Mihai Prelipcean, şeful Poliţiei de Frontieră Rădăuţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS