12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Între 20 şi 25% dintre cupluri au probleme de fertilitate“

„Între 20 şi 25% dintre cupluri au probleme de fertilitate“

Directorul executiv al Asociației Române pentru Reproducere Umană, Andreas Vythoulkas (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie, a vorbit despre obiectivele asociației, despre centrele de fertilizare in vitro, dar și despre cauzele infertilității. Acesta susține că românii sunt reticenți în a apela la specialiștii în acest domeniu, atunci când se confruntă cu o astfel de problemă. „Mai puține cupluri din România se prezintă la medic. Consideră că, dacă sunt infertili, așa este viața și acceptă această situație și nu vin la medic. În alte țări, oamenii merg într-un procent mai mare la doctor să rezolve problema“, a spus medicul. Potrivit acestuia, între 20 și 25% dintre cuplurile din România prezintă probleme de fertilitate.

Agerpres: Câți români prezintă probleme de infertilitate? Este numărul acestora mai mare față de alte țări?
Andreas Vythoulkas: Procentele de infertilitate sunt aceleași, singura diferență care se poate spune că există este aceea că în România mai puțină lume vine când are o asemenea problemă la
specialist. Infertilitatea înseamnă că prin contact natural nu avem sarcină după un an. Asta înseamnă că un cuplu este infertil. Mai puține cupluri din România se prezintă la medic. Consideră că, dacă sunt infertili, așa este viața și acceptă această situație și nu vin la medic. În alte țări, oamenii merg într-un procent mai mare la doctor să rezolve problema. Între 20 şi 25% dintre cupluri prezintă probleme de fertilitate, ceea ce înseamnă că unu din cinci cupluri are probleme.

Agerpres: Care sunt cauzele care duc la infertilitate?
A. V.: Există două categorii de cauze: masculine și feminine. Înainte, 80% dintre cazurile de infertilitate aveau cauză feminină, iar 20% masculină. Acum este 50% la 50%. Nu din cauză că s-a întâmplat ceva radical, dar acum știm mai multe lucruri despre infertilitatea masculină și ne dăm seama că există și alte probleme care pot să ducă la infertilitate față de ceea ce nu se știa înainte. Nu cunoșteam foarte multe probleme care pot să apară la sistemul genital al unui bărbat. Factorul principal de infertilitate este vârsta la femei.

Agerpres: Câte centre de fertilizare sunt în România?
A. V.: Din păcate, numărul de cazuri pe care îl are fiecare centru este mai mic decât în alte țări. Cel mai mare centru de fertilizare in vitro din România are 40 de cazuri pe lună ca medie, în timp ce Clinica Genesys din Grecia are 700 de cazuri pe lună.

Agerpres: Care este procentul de reușită în cazul fertilizării in vitro și de ce ține această reușită?
A. V.: Procentul de reușită diferă de la centru la centru. Nu este un procent clar care se aplică la toate centrele. Procentul nostru de reușită (Clinica Genesys) este de 56,3% pentru cuplurile din România la prima încercare. La nivelul clinicii este 57,3%. Sunt cazuri care deja au făcut cinci-șase-șapte încercări. Avem un caz de 14 fertilizări in vitro și abia apoi a ajuns la noi.

Agerpres: Când este indicat să se prezinte un cuplu la specialist?
A. V.: Dacă după primul an de încercare, adică de contact neprotejat, nu avem sarcină, atunci chiar trebuie cuplul respectiv să se prezinte sau să consulte un medic specialist de infertilitate.

Agerpres: Câte dintre cazurile care se prezintă la specialist sunt dificile?
A. V.: Nu pot să spun că sunt dificile. Dacă avem material genetic de la soț, de la soție și un uter sănătos unde trebuie să crească bebelușul, este o chestiune de timp până când femeia respectivă va rămâne însărcinată. Restul lucrurilor care pot să apară le putem rezolva.

Agerpres: Au încredere cuplurile din România în specialiștii pe care îi găsesc aici sau apelează în afară la medicii de acolo pentru acest lucru?
A. V.: Prima încercare de obicei o fac în țară. De cele mai multe ori vin în străinătate cupluri care au făcut mai multe încercări în România.

Agerpres: Prețurile sunt diferite de ceea ce se cere în afară?
A. V.: Costurile sunt similare, nu este o diferență de preț. Nu pot da o sumă fixă pentru că diferă de la caz la caz. Depinde de problema pe care o are fiecare cuplu, ce trebuie să se rezolve. Cât ar costa un caz în România același caz ar costa aproximativ la fel și acolo.

Agerpres: Câte paciente din România pleacă în străinătate pentru fertilizare?
A. V.: Nu am datele, dar în centrul nostru, din luna septembrie, sunt deja peste 280 de cupluri din România care au plecat în Grecia.

Agerpres: Ce acțiuni va întreprinde Asociația Română pentru Reproducere Umană în viitorul apropiat?
A. V.: Va exista un congres internațional de fertilizare în România pe 27 septembrie, cu participarea membrilor fondatori ai asociației din România, împreună cu cei ai asociației din Grecia. Va fi un congres care are toate temele legate de fertilitate și tehnologiile pentru tratarea infertilității.
Al doilea proiect este educativ. Practic vom demara un program de e-learning, un curs la distanță prin intermediul internetului. Cine se înscrie va avea o parolă și acces la aplicația respectivă. La fiecare persoană, în fiecare săptămână, se va afișa câte un material, iar la sfârșitul săptămânii va trebui să dea examen online tip grilă. Acest program educativ va dura șase luni. Este partea teoretică, iar apoi urmează trei luni partea practică a programului, unde participanții vor merge în Grecia două săptămâni în Clinica Genesys, cea mai mare clinică de infertilitate din Europa sau una dintre cele mai mari, unde vor face partea practică. În trei luni vor fi șase sesiuni, maximum 60 de persoane, apoi totul se va repeta încă nouă luni.

Agerpres: Care sunt obiectivele Asociației Române pentru Reproducere Umană?
A. V.: Obiectivul principal este să informăm și să educăm. Educație mai mult pentru colegii medici care nu sunt specialiști în infertilitate, cărora să le oferim cunoștințe de bază, astfel încât atunci când un pacient li se adresează să știe ce au de făcut. Și medicii au o parte de vină pentru că de foarte multe ori țin pacienta prea mult și nu o trimit la un specialist. Medicii trebuie să fie la curent cu tot ceea ce apare nou pe partea respectivă. Publicul trebuie să știe anumite lucruri pentru a lua decizii corecte și a aborda problema corect, fără să piardă timp.

Agerpres: Are România specialiști buni în acest domeniu?
A. V.: Foarte buni pe partea de infertilitate. O problemă care există este partea de echipamente, aparatură. Un centru care are 30 de fertilizări pe lună față de un centru care are 700 – altele sunt și posibilitățile de investiții. Sunt foarte buni medici aici. Nouă, medicilor, nu ne place când spunem, dar acesta este adevărul, că 85% din toată reușita este meritul laboratorului.

Agerpres: Care sunt efectele secundare ale fertilizării?
A. V.: Este normal ca orice apare nou să fie suspect pentru că până nu se demonstrează că nu are nici un efect secundar oricine are dreptul să fie suspicios. S-a publicat un studiu realizat de australieni. Studiul a început în 1982 și s-a terminat în 2012. Au fost incluse în studiu 42.000 de femei care au făcut peste cinci fertilizări in vitro și alte 42.000 de femei care nu au făcut fertilizare. Datele sunt identice. Acest studiu a demonstrat că nu trebuie să existe suspiciuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS