13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAderarea Lituaniei la Zona Euro a primit aprobarea miniștrilor de Finanțe

Aderarea Lituaniei la Zona Euro a primit aprobarea miniștrilor de Finanțe

Miniștrii de Finanțe din Zona Euro au aprobat astăzi, la Luxemburg, intrarea Lituaniei în uniunea monetară, informează Agerpres.ro. Potrivit AFP, mica țară baltică urmează să devină al 19-lea stat membru al Zonei Euro începând cu data de 1 ianuarie 2015. Aprobarea din partea miniștrilor de Finanțe vine după ce, la începutul acestei luni, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană au aprobat și ele aderarea Lituaniei la zona euro.

Miniștrii de Finanțe „sunt de acord cu evaluarea Comisiei potrivit căreia Lituania a atins un grad ridicat de convergență sustenabilă cu Zona Euro și, în consecință, îndeplinește condițiile necesare pentru a adopta euro ca moneda sa”, se arată într-un comunicat de presă.

„Astăzi este o dată foarte importantă pentru Lituania”, a declarat la rândul său ministrul lituanian de Finanțe, Rimantas Sadzius, subliniind că pentru țara sa acesta nu este capătul ci doar începutul drumului. „Va trebui să facem față provocărilor și ne vom asuma responsabilităților care ne revin în calitate de țară membră a grupului”, a spus Sadzius.

Conform raportului de convergență 2014 publicat de Comisia Europeană, Lituania a îndeplinit toate criteriile de convergență pentru adoptarea monedei unice europene. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, Zona Euro va ajunge la 19 membri, odată cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea țară fostă comunistă din uniunea monetară, după Slovacia, Slovenia, Estonia și Letonia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS