15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania: Felipe al VI-lea va depune astăzi jurământul de credinţă

Spania: Felipe al VI-lea va depune astăzi jurământul de credinţă

Felipe al VI-lea de Burbon va depune astăzi jurământul de credinţă în faţa Parlamentului, în cursul unei ceremonii, care se desfășoară la Palacio de las Cortes, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului spaniol (Camera Deputaților și Senatul), și este urmată de o paradă militară. Felipe va susţine primul discurs în calitate de rege şi va începe o misiune grea, constând în reînnoirea unei monarhii în căutare de legitimitate şi păstrarea unităţii naţionale afectate de separatismul catalan.
Înainte de ceremonia de la Palacio de las Cortes, Regele Juan Carlos a înmânat, la Palatul Zarzuela, bastonul de Comandant Suprem al Armatei Spaniei suveranului, Regele Felipe al VI-lea. Fiica cea mare a suveranilor, în vârstă de 8 ani, Alteța Sa Regală Infanta Leonor, a devenit astăzi Principesa de Asturia.
Modern şi cultivat, tânărul rege îl urmează la tron pe tatăl său, Juan Carlos, care a domnit între anii 1975 și 2014, potrivit Mediafax.
Felipe, de 46 de ani, moşteneşte o monarhie contestată, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli şi o ţară afectată de criză economică şi şomaj.
Rămas popular în pofida discreditării tatălui său, el va trebui să răspundă multor speranţe.
„În acest moment, spaniolii aşteaptă aproape totul de la el. Ei vor ca el să găsească o soluţie pentru Catalonia, să rezolve problema şomajului”, notează Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.
Aseară, Regele Juan Carlos I a promulgat, în fața a 160 de demnitari și membri ai Familiei Regale, legea organică ce consfințește abdicarea. În aplauzele celor prezenți, Regele Juan Carlos a cedat locul fiului său, Felipe. La ora 0.00 a zilei de 19 iunie, când a ieșit de sub tipar Monitorul Oficial al Statului, Principele de Asturia devine, de jure, Regele Felipe al VI-lea al spaniolilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS