14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDan Radu Floarea, implicat în afaceri cu boşii din energie

Dan Radu Floarea, implicat în afaceri cu boşii din energie

Omul de afaceri gorjean Dan Radu Floarea, prin intermediul firmei sale, Tech Safety, a făcut afaceri dubioase cu şefi din Electrica, intraţi recent pentru acest lucru în vizorul procurorilor anticorupţie. Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție a dispus începerea urmăririi penale față de Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Urmărit penal este şi Constantin Chivulescu, la data faptelor director al Direcției Finanțe Patrimoniu al SC Electrica SA, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Totodată, Constantin Oprea, fost director general al SC Electrica Serv SA, (structură desprinsă din Electrica SA ca urmare a reorganizării) este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. În acelaşi dosar mai sunt urmărite penal alte nouă persoane, acuzate de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată. Este vorba de: Andronache Petru, Livinț Paula, Adam Vasile, Popescu Sorin, Săraru Mihai, Rotărescu Nicolae, Iliescu Sorin-Paul, Bolboacă Nicușor, Dolea Ionela.

Au cumpărat echipamente
de protecţie
de la Tech Safety

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2004-2005, la nivelul Electrica SA s-au efectuat achiziții de echipament de protecție și echipament de lucru de la un singur furnizor, respectiv SC Tech Safety SA Târgu Jiu, în cantități nejustificat de mari și la prețuri supraevaluate. Toate acestea s-au realizat cu încălcarea prevederilor OUG nr. 60/2001 (privind achizițiile publice) și cu nerespectarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii implicați, prin aceasta fiind cauzat un prejudiciu cumulat de aproximativ 1.644.135 de euro Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA (prin sucursalele Moldova și Muntenia Nord). „În perioada august 2004 – februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcției Finanțe Patrimoniu au dispus funcționarilor subordonați efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG nr. 60/2001 și a regulamentelor interne. În acest sens, a dispus cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate (fiind încheiate 77 de contracte) și totodată a dispus plăți – prin semnarea a 48 de ordine de plată – către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) un prejudiciu evaluat la 5.284.892 de lei, echivalent cu 1.391.339 de euro“, potrivit unui comunicat al DNA.

Floarea, acuzat că i-a dat mită primarului
din Peştişani

Patronul Tech Safety, Dan Radu Floarea, a fost trimis în judecată în dosarul „Pavel“, fiind acuzat, între altele, de dare de mită. Potrivit procurorilor gorjeni, primarul din Peştişani, Florin Pavel, ar fi virat firmei Tech Safety bani pentru lucrări neefectuate, la un campus şcolar din localitate. Dan Floarea a fost trimis în judecată pentru: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi dare de mită. „În calitate de ordonator de credite, a ordonanţat la plată, dispunând plata sumei de 1.598.642 de lei în mod necuvenit, pentru lucrări neexecutate de către SC Tech Safety SA Târgu Jiu“, firma omului de afaceri Dan Floarea. Totodată, primarul din Peştişani „a acceptat să-i fie efectuate lucrări de finisaje interioare la apartamentul proprietate personală şi a primit materiale de la SC Tech Safety SA Târgu Jiu pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, valoarea manoperei şi a materialelor primite fiind de 1.603 lei“, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. În dosar mai este judecat şi senatorul de Gorj, Dian Popescu, iar procesul este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS