14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele care au constituit depozite la CEC pentru cumpărarea de autoturisme vor fi despăgubite

Persoanele care au constituit depozite la CEC pentru cumpărarea de autoturisme vor fi despăgubite

BRD a transmis astăzi un comunicat în care face publice detalii tehnice referitoare la despăgubirea pe care Statul Român o acordă persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme, depozite care au fost transferate la BRD în acelaşi scop. Vă prezentăm mai jos documentul menţionat.

„În vederea constituirii dosarelor de despăgubire, deponenţii CEC, moştenitorii acestora sau împuterniciţii desemnaţi se vor putea prezenta, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 392/2014, în orice agenţie BRD, pentru depunerea unei cereri împreună cu următoarele documente doveditoare ale sumei depuse sau transferate, după caz, astfel :
– Originalul CEC-ului cu suma limitată şi/sau originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD. Menţionăm că HG nr. 392/2014 stabileşte că vor fi acordate despăgubiri persoanelor fizice care au depus sume de bani la CEC SA în vedere achiziţionării de autoturisme până la data de 15 februarie 1992 şi care au transferat aceste sume la BRD;
– Declaraţie notarială pe proprie răspundere, în original, prin care solicitantul: se declară faptul că nu au încasat despăgubirea până la data declaraţiei, se atestă faptul că suma transferată la BRD nu a fost afectată în nici un fel până la data declaraţiei şi, în vederea înlesnirii calculului despăgubirilor, este de acord cu prelucrarea datelor sale personale şi transferul acestora către Ministerul Finanţelor Publice sau orice altă autoritate sau entitate implicată;
– Actul de identitate valabil (BI sau CI) ;
– Documentul în original care atestă schimbarea numelui (certificat de căsătorie, decizie de divorţ, etc);
– Actul care atestă calitatea de moştenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original.

În cazul deponenţilor, moştenitorilor sau împuterniciţilor acestora care au obţinut o hotărâre judecătorească executorie care prevede o sumă pe care Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a fost obligat să o achite, aceştia trebuie să se adreseze direct MFP pentru a depune o cerere şi copia legalizată de instanţa judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie.   

Emisiunea de titluri de stat va avea loc la data de 4 august 2014 cu scadenţa în data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despăgubire se vor putea prezenta la ghişeele băncii, în vedere punerii la dispoziţie a sumelor cuvenite, începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014″.

„Termenul de 30 zile de la data intrării în vigoare a HG pentru depunerea cererilor de înscriere nu este un termen de decădere din drepturi şi nu afectează dreptul la despăgubire acordată de Statul Român. Deponenţii vor putea depune dosare şi ulterior, urmând a primi despăgubiri prin viitoare emisiuni de titluri de stat”, se precizează în comunicatul transmis de BRD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS