24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVal de proteste în Spania, după abdicarea regelui

Val de proteste în Spania, după abdicarea regelui

Abdicarea regelui Juan Carlos i-a scos în stradă pe spaniolii care doresc ca odată cu finalul domniei sale să dispară şi monarhia, potrivit antena3.ro. La Madrid şi Barcelona, zeci de mii de oameni au cerut instaurarea republicii sau, cel puţin, un referendum care să decidă forma de guvernământ.
Prin renunţarea la tron în favoarea prinţului moştenitor Felipe, regele Juan Carlos doreşte să dea un suflu nou monarhiei afectate, în ultimii ani, de gafe şi scandaluri în serie. Dar mulţi spanioli nu se mulţumesc cu atât şi vor ca ţara să devină republică.

Spania a mai fost republică în secolul trecut, până la lovitura de stat a generalului Franco, urmată de un sângeros război civil. Franco a condus ţara, ca dictator, până la moartea sa, în 1975, când Juan Carlos a devenit rege.
Mulţi protestatari purtau caricaturi cu elefanţi, o referinţă la una din gafele care au pătat imaginea lui Juan Carlos: participarea la o vânătoare în Africa în plină criză economică.

Mai rezervaţi, liderii politici spanioli elogiază rolul suveranului în revenirea la democraţie, după dictatura lui Franco, şi nu spun un cuvânt despre o nouă republică. Viitorul rege Filip al Şaselea, mult mai popular decât tatăl său, ar putea reface legătura dintre cetăţeni şi coroană.
În vârstă de 46 de ani, prinţul Felipe a studiat dreptul şi relaţiile internaţionale la Madrid şi Washington. El a reprezentat ţara şi la Jocurile Olimpice, în echipa de yachting. Soţia sa Letiţia, fostă ziaristă, i-a dăruit până acum două fiice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS