16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul care te scoate din casă

Programul care te scoate din casă

Expoziţii de artă, de carte, de benzi desenate, fotografii, plimbări cu autobuzul cu păpuşi, spectacole de teatru, de dansuri şi muzică, festivaluri tradiţionale, concursuri umplu agenda săptămânii ce tocmai începe, căci Bănia se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra a XVIII-a ediţie a Zilelor Municipiului Craiova.

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ dă tonul, invitându-vă astăzi, de la ora 13.00, la vernisajul expoziţiei de artă plastică: „Craiova – Peisaje urbane“, unde veţi putea admira lucrări de grafică şi acuarelă realizate de artistul plastic Cristina Oprea şi studentele sale: Andra Niţă, Elena Ungureanu (Miertescu), Alexandra Mitroi.

Mâine, de la ora 11.00, sunteţi invitaţi în Parcul „Sf. Dumitru“ şi în jurul Casei Băniei, unde va avea loc Festivalul Naţional al Tradiţiilor, un eveniment ce va desfăşura pe parcursul a trei zile, până pe 29 mai. Această reuniune complexă a expresiilor folclorice româneşti, ilustrată în aer liber, va cuprinde o expoziţie de artă populară tradiţională cu vânzare în care vor putea fi admirate obiecte de ceramică, sculptură în lemn, icoane, port popular, ţesături, sticlă, instrumente muzicale, obiecte din os şi altele. În acelaşi cadru, gastronomia tradiţională va fi reprezentată prin dulceţuri, prăjituri, afumături, brânzeturi, sucuri, miere, ulei. Pe o scenă amplasată în acelaşi spaţiu, ansambluri folclorice, solişti şi rapsozi populari vor prezenta publicului larg valorile muzicale şi coregrafice ale folclorului românesc.

La ceas de seară, de la ora 18.30, pe scena Naţionalului craiovean va avea loc spectacolul aniversar: „Dellakeza de la teatru. 60 de ani pe scenă“, în regia lui Bogdan Cristian Drăgan, eveniment ce va aminti publicului  numeroasele distincţii primite de-a lungul carierei de marele actor Valer Dellakeza, dar, mai ales, de scenele din spectacolele ultimelor stagiuni „Caligula“ şi „Familia Tót“, regizate de Laszló Bocsárdi, „O scrisoare pierdută“, în regia lui Mircea Cornişteanu, şi mult aşteptatul „Rinocerii“, pus în scenă de Robert Wilson.

Miercuri, 28 mai, în Piaţa „William Shakespeare“, la ora 21.00, opreşte „Occident express“ de Matei Vişniec. Piesa s-a lansat în anul 2009 ca parte a unui proiect căruia i s-a alăturat şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, în care un tren special a oprit în 12 gări europene pentru a prezenta spectacole într-un vagon-scenă. Cu toate că actorii vor schimba gara cu esplanada, morala transcende.  

Autobuzul cu păpuşi al Teatrului „Colibri“ se va pune şi el în mişcare în această săptămână, la fel cum atelierul de desen, pictură, lectură din poveştile copilăriei se va muta în Piaţa „Mihai Viteazul“, alături de cele de pictură, pictură-ghips, confecţionare bijuterii.

Vă aşteaptă o săptămână plină de evenimente care combină arta, teatrul, cu muzica, poezia, tradiţiile şi dansul. Programul detaliat al Zilelor Municipiului Craiova îl puteţi consulta accesând site-ul craiova.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS