19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul şoc al europarlamentarelor: Partidul antieuropean PVV din Olanda a ieşit abia pe locul 4

Primul şoc al europarlamentarelor: Partidul antieuropean PVV din Olanda a ieşit abia pe locul 4

Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea politică eurosceptică a populistului Geert Wilders, a înregistrat o înfrângere usturătoare şi neaşteptată în alegerile europarlamentare desfăşurate ieri în Olanda, arată rezultatele exit-poll-urilor, informează HotNews. Cotat cu prima şansă în sondajele de opinie din ultimele luni, PVV a ieşit doar pe locul al patrulea, cu 12,2% din voturi, potrivit ABCnews. Alegerile europarlamentare s-au deschis joi în Olanda şi Marea Britanie, iar scrutinul continuă vineri în Cehia şi Irlanda.

În Olanda, un sondaj realizat la ieşirea din secţiile de votare relevă un scor dezamăgitor pentru partdul lui Geert Wilders, care nu va afecta, totuşi, avansul euroscepticilor la nivel european, mai ales în Franţa şi Marea Britanie.

În contextul în care Uniunea Europeană (UE) se reface cu greu după criză euro, aproximativ 400 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne să desemneze, pentru următorii cinci ani, cei 751 de membri ai Parlamentului European (PE). Într-un moment în care în UE există aproximativ 26 de milioane de şomeri, retorică antiimigrare şi anti-UE a populiştilor urmează să le aducă un succes. Euroscepticii ar putea să-şi tripleze numărul de deputaţi, până la 100 de locuri.

Primele rezultate oficiale ale acestor alegeri, care se desfăşoară timp de patru zile în cele 28 de state membre UE, vor fi anunţate duminică seară, când se vor închide ultimele secţii de votare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS