18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe se întâmplă în week-end în Craiova

Ce se întâmplă în week-end în Craiova

În acest sfârşit de săptămână sunteţi invitaţi să treceţi, rând pe rând, pragul instituţiilor de cultură din Cetatea Banilor. Un prim popas cultural îl puteţi face la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, unde vineri, de la ora 17.00, Mircea Cornişteanu şi Claudiu Bleonţ sunt actorii-vedetă din spectacolul lectură „Păstrează copia și nu uita originalul“, de Valentin Nicolau, ce face parte din proiectul „Autorii sunt în sală“. Piesa „Păstrează copia și nu uita originalul“ este o incursiune subtilă în psihologia a două personaje, care în timpul unei călătorii de mai puţin de o oră cu trenul ajung să-şi descopere secrete îngropate de ani întregi. Cu fiecare replică, tensiunea creşte, ca într-un meci pe viaţă şi pe moarte, despre viaţă şi despre moarte. Intrarea publicului la spectacol este liberă.

La Casa „Traian Demetrescu“, de la ora 17.00, are loc cel de-al patrulea modul al atelierului de scrapbooking cu premii. Se vor crea felicitări în trepte, aşa că aceia care vor să se relaxeze prin intermediul artei o pot face alături de Veronica Svanström, artistă de scrapbooking din Craiova.

Seara de vineri, de la ora 19.00, o puteţi petrece în compania muzicienilor de la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, la Filarmonica „Oltenia“. La pupitrul dirijoral se va afla Theo Wolters din Olanda, iar solişti vor fi Liviu Prunaru (vioară), Valentina Svyatlovkaya – Prunaru (vioară), Gregor Horsch (violoncel). Îşi dă concursul Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia“.  În program vor fi Simfonia a VIII-a în Si minor, D. 759, „Neterminata“ de Franz Schubert, „Poème de l’Amitié“ pentru două viori şi orchestră, op. 26 (aranjament pentru orchestră de coarde de Dan Dediu) de Eugène Ysaÿe şi Dublul concert în La minor pentru vioară şi violoncel, op. 102 de Johannes Brahms. Preţurile biletelor sunt de 20 de lei şi 15 lei pentru elevi, studenţi, pensionari, concertul fiind inclus în abonament.

De la teatru la film

Sâmbătă, 24 mai, şi duminică, 25 mai, sunteţi din nou invitaţi la teatru. Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 propune un maraton de reprezentaţii în cadrul Festivalul de teatru comunitar „Craiova pe scenă“ , care va avea loc pe scena Operei Române din Bănie. Acesta va reuni 11 piese realizate în cele 11 microcentre culturale craiovene, în perioada decembrie 2013 – martie 2014, în cadrul proiectului „Povestea ta e povestea cartierului tău“, fiecare reprezentaţie fiind urmată de o discuţie cu publicul. Startul va fi dat la ora 17.10, de povestea din cartierul Catargiu, „Aura“, urmat de microcentrul Craioviţa Nouă, de la ora 17.35, şi a lor piesă „Capu‘ sus“. Festivalul va continua cu „Mica Veneţie“, povestea din Brestei, „Maci“ (Bariera Vâlcii), „Mask-up“ (Rovine), „Copertine“ (Brazda lui Novac). Ziua de duminică, 25 mai, aduce în faţa publicului alte piese: „Ursim!“ (Romaneşti),  „A fost odată ca şi acum“ (Valea Roşie-Sărari), „Înţepat!“, „2 pe un loc“ (Severinului), „Camy“ (Lăpuş).

Nu uitaţi că tot duminică, 25 mai, de la ora 11.00, la cinematograful Modern îl puteţi întâlni pe regizorul de film Nae Caranfil. După vizionarea celui mai recent film al său, „Closer to the Moon“, a cărui premieră mondială a avut loc în deschiderea festivalului „Making Waves: New Romanian Cinema“ din New York, pe 29 noiembrie 2013, una dintre cele mai importante producţii ale cinematografiei românești din ultimele decenii, regizorul va dialoga cu publicul prezent în sală. Evenimentul, moderat de scriitorul Nicolae Coande, face parte din proiectul Naţionalului craiovean, „Întâlnirile SpectActor“.

Dacă de la ora 19.00 sunteţi invitaţi în „Hot l Baltimore“, care se mută pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, ziua o puteţi încheia la Irish Way Pub în compania lui Marius Coanda Sica (ex Taxi Driver), care promite un număr reuşit de Stand Up Comedy.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS