22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCabinetul de istorie „Ştefan Ciuceanu“, înfiinţat la Colegiul „Carol I“

Cabinetul de istorie „Ştefan Ciuceanu“, înfiinţat la Colegiul „Carol I“

http://www.youtube.com/watch?v=Ys-jHP9–zU

\n

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova aniversează, în aceste zile, împlinirea a 188 de ani de existenţă, ediţie pe care o dedică personalităţilor ce au urmat cursurile acestui colegiu. În acest context, ieri a fost deschis Cabinetul de istorie „Ştefan Ciuceanu“.
Ştefan Ciuceanu a trăit în perioada 1875 – 1936, a fost istoric, arheolog, muzeograf, cercetător ştiinţific şi fondator al Muzeului Olteniei. A fost elev şi apoi, pentru 20 de ani, profesor la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. A fost primul preşedinte al Fundaţiei „Alexandru şi Aristia Aman“, a contribuit la apariţia revistei Arhivele Olteniei, a fost în colectivul care a creat şi a condus Institutul de Arheologie. A creat, la Craiova, comisia monumentelor istorice, a descoperit zidurile cetăţii dacice Pelendava. De asemenea, a cercetat siturile arheologice, realizând prima hartă a localităţilor antice din Oltenia. A fost ales în conducerea comisiei regionale. Ştefan Ciuceanu este tatăl istoricului Radu Ciuceanu, care a fost şi el prezent ieri la omagiere.

Distincţia „Ştefan Ciuceanu“

Casa familiei lui Ştefan Ciuceanu era situată lângă biserica Hagi Enuş din Craiova. Casa nu mai există pentru că a fost demolată de regimul comunist. Cea mai mare pierdere a fost biblioteca, care număra 20.000 de volume, acestea fiind arse. În semn de recunoştinţă pentru activitatea sa ştiinţifică, conducerea Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova a luat decizia de a crea şi o diplomă care să poarte numele lui Ştefan Ciuceanu.
„Diploma se va acorda, la diverse manifestări, acelora care au merite deosebite în cercetarea ştiinţifică, în activitatea de descoperire şi conservare a valorilor Olteniei, precum şi acelora care au contribuţii la recuperarea şi promovarea istoriei naţionale“, a declarat Luminiţa Thorwachter, directorul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova. Distincţia va fi acordată în cadrul manifestărilor Zilelor Liceului. Conform programului, astăzi, la ora 12.00, are loc festivitatea de premiere a olimpicilor, dar şi acordarea diplomelor de absolvire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS