25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBilanţ grav al celor mai devastatoare intemperii din ultimul secol în Balcani

Bilanţ grav al celor mai devastatoare intemperii din ultimul secol în Balcani

Bilanţul celor mai grave intemperii din ultimul secol din Balcani a depăşit ieri 40 de victime, în timp ce în Serbia există temeri că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava va pune în pericol noi localităţi şi mai ales o importantă centrală termică, informează Agerpres.ro citând AFP.

În apropiere de oraşul sârb Obrenovac, oraş sinistrat situat în apropiere de Belgrad, râul ameninţă o centrală termică care asigură 50% din consumul naţional de electricitate. Oraşul este acoperit de ape în procent de 90%, iar cei mai mulţi dintre cei 20.000 de locuitori au fost deja evacuaţi.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a subliniat că centrala este „obiectivul cel mai important al ţării”, care trebuie protejat cu orice preţ. Potrivit unui jurnalist al AFP, construcţia este izolată de ape aproape integral, angajaţi ai centralei ridicând în grabă ziduri de apărare din saci cu nisip pentru a evita ca apele să inunde centrala.

Puţin mai la nord-vest, în amonte pe Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovica şi alte oraşe au întărit în timpul nopţii digurile cu cel puţin un milion de saci de nisip.

Cel puţin 44 de persoane au pierit în Balcani, în special în Bosnia şi Serbia, unde intemperiile au făcut zeci de mii de sinistraţi. „Din nefericire, se estimează că numărul morţilor va continua să crească”, a spus Aleksandar Vucic. „Ceea ce ni s-a întâmplat se produce o dată la o mie de ani, nu la 100 de ani. Am reuşit să evităm o catastrofă încă şi mai gravă datorită unei bune organizări”, a asigurat oficialul.

În Bosnia, doar în regiunile Samac şi Bijeljina circa 10.000 de persoane au fost evacuate. Din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat împotriva unor posibile deplasări ale câmpurilor de mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană, din Balcani şi Rusia au trimis în cele două ţări zeci de ajutoare, precum şi medicamente şi alimente.

La Belgrad, mii de voluntari au continuat să întărească digurile cu saci cu nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat oraşul este pregătit pentru viitura care se apropie.

În Bosnia, ţară divizată etnic de la războiul ucigător din anii 1990, musulmani s-au dus să-i ajute pe sinistraţii din regiunile sârbe. La rândul lor, musulmani sinistraţi din regiunea Zenica au fost primiţi în şcoli din Zepce, o localitate croată.

În Croaţia, mai multe mii de persoane au fost evacuate în estul ţării, în special din localitatea Gunja, invadată de ape, a relatat televiziunea locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS