10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul de Interne cere mobilizare generală în judeţele afectate de precipitaţii

Ministrul de Interne cere mobilizare generală în judeţele afectate de precipitaţii

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat astăzi, la ora 12:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor centrale şi teritoriale ale ministerului. Videoconferinţa a avut ca temă măsurile dispuse în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise pentru mai multe judeţe. „La acest moment, la nivel naţional, avem patru judeţe afectate de precipitaţiile abundente – Mehedinţi şi Gorj sub Cod portocaliu, Dolj şi Dâmboviţa sub Cod Galben, în cinci localităţi din aceste judeţe înregistrându-se probleme din cauza apelor – Motru (în judeţul Gorj), Podul Grosului, Prunişor şi Bălăciţa – toate în Mehedinţi şi Carpen în judeţul Dolj. Înregistrăm la acest moment 65 locuinţe inundate, zece în localitatea Prunişor, cinci în Podul Grosului şi 50 în Bălăciţa, toate din judeţul Mehedinţi”, a precizat Gabriel Oprea, potrivit unui comunicat transmis de MAI.

„Sunt sub avertizare hidrologică, care vizează creşteri de debite şi niveluri ale apelor cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi inundaţie, şase judeţe sub Cod Portocaliu * Caraş Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş – şi nouă judeţe sub Cod Galben – Mehedinţi, Olt, Gorj, Dolj, Caraş Severin, Sibiu, Timiş, Hunedoara şi Vâlcea. Această atenţionare este emisă până mâine la ora 14:00. În plus, au fost emise pentru perioade mai scurte de timp actualizări privind precipitaţii extinse în judeţele Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui şi local în judeţul Neamţ, până astăzi la ora 15:00. Totodată, a fost transmisă o atenţionare hidrologică de Cod Roşu pentru râul Motru şi afluenţii acestuia, în intervalul orar 11:00-18:00. În aceste condiţii, vă cer o mobilizare generală! De la prefecţi, structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, comitete locale pentru situaţii de urgenţă! Nu suntem la primul val de inundaţii din această primăvară şi de aceea am încredere că fiecare dintre dumneavoastră ştie deja ce are de făcut în următoarele ore!”, a spus vicepremierul Oprea.

„Am ordonat ca structurile de intervenţie în situaţii de urgenţă să rămână mobilizate şi în stare de alertă. Aceeaşi mobilizare o aştept de la toate instituţiile statului pe care dumneavoastră le coordonaţi pe plan local, cu atât mai mult cu cât perioada de manifestare a acestor fenomene meteo periculoase este destul de mare şi pot interveni şi alte efecte în dinamica situaţiei”, a afirmat Gabriel Oprea.

Potrivit acestuia, din punct de vedere al intervenţiei forţelor MAI, în cursul nopţii s-a acţionat în teren cu grupe de pompieri, poliţişti şi jandarmi, iar MAI are mobilizaţi în continuare 600 de angajaţi. „Suntem pregătiţi să intervenim în orice moment cu peste 11.000 de oameni şi 530 de mijloace. Rezerva de intervenţie poate fi direcţionată la nevoie, în funcţie de nevoile din teren, în sprijinul comunităţilor grav afectate. În plus, efectivele MAI din judeţele limitrofe celor afectate pot acorda sprijin în orice moment, dacă situaţia operativă o impune”, a spus Oprea. „Prioritatea acţiunii instituţiilor statului trebuie să fie salvarea de vieţi omeneşti, chiar dacă aceasta implică decizii de evacuare a oamenilor din zonele unde viaţa le poate fi pusă în pericol. Până la acest moment am avut în derulare o misiune de salvare a 2 persoane aflate într-o situaţie critică în localitatea Tîmna din judeţul Mehedinţi”, a precizat Gabriel Oprea.

Vicepremierul le-a cerut prefecţilor să ţină legătura în permanenţă cu primarii din localităţile unde au avut loc inundaţii sau unde există acest risc în zilele următoare. „Trebuie să ştim în orice moment care sunt zonele cele mai grav afectate pentru a ne putea coordona intervenţia şi pentru a putea disloca forţe suplimentare. In toată această perioadă, vreau să rămâneţi alături de oameni, să sprijiniţi autorităţile locale şi la fel ca de fiecare dată, să fiţi acolo unde este cea mai mare nevoie de expertiza şi intervenţia dumneavoastră”, a încheiat vicepremierul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS