25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: BOR rămâne singura instituţie care în afara frontierelor îi poate ţine pe români laolaltă

Băsescu: BOR rămâne singura instituţie care în afara frontierelor îi poate ţine pe români laolaltă

\n

Preşedintele României, Traian Băsescu, a decorat astăzi în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai mulţi prelați din diasporă.

Vă prezentăm alocuţiunea susţinută de domnul președinte Traian Băsescu cu această ocazie:

„În primul rând, vă mulțumesc că ați putut veni de atât de departe la București pentru un astfel de eveniment. Evenimentul este, poate, specific unui președinte care se apropie de sfârșitul mandatelor lui și el este un simbol al recunoștinței pe care v-o port, dumneavoastră și celorlalți cinci înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) care au fost decorați astăzi și care, departe de țara mamă, îi țin pe români uniți, îi țin alături de biserică și de țară și, mai ales, le creează românilor din afara frontierelor posibilitatea să se întâlnească. Desele deplasări pe care le-am avut în lume și întâlnirile cu românii din afara granițelor mi-au arătat importanța serviciului pe care dumneavoastră îl faceți lui Dumnezeu, dar și românilor, și faptul că Biserica Ortodoxă Română rămâne singura instituție care, în afară de frontierele României îi poate ține pe români laolaltă. Am văzut dragostea cu care înconjurați copiii, dumneavoastră și preoții din subordinea dumneavoastră, care organizează școli de duminică pentru a le menține învățătura pentru limba română. În toate bisericile dumneavoastră, că au fost în America, în America de Sud, în Europa, aici, la noi, în Balcani sau în Republica Moldova, steagul României este acolo unde este și Biserica Ortodoxă Română. M-a impresionat, de asemenea, serviciul extraordinar și dârzenia preoților români de la Ierusalim. Tuturor am vrut să le dau un semn de recunoștință, nu numai celor mai înalți ierarhi din afara frontierelor, dar și preoților de rând care slujesc în biserică, care organizează vizite ale românilor în spații de românism oriunde s-ar afla ele în lume. Vă mulțumesc mult și luați decorarea de astăzi ca un semn de respect și de mulțumire a statului român pentru serviciul pe care îl faceți nu numai lui Dumnezeu, dar și românilor. Aș vrea și vom transmite decorația și pentru Mitropolitul nostru pentru Australia și Noua Zeilandă, și în America vom transmite decorația pentru că distanța i-a împiedicat să fie aici, dar recunoștința noastră trebuie să ajungă, prin ambasadă, la cei pentru care am semnat decretele. Închei, mulțumindu-vă mult pentru prezență și pentru serviciul extraordinar pe care îl faceți românilor. Vă mulțumesc!”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS