21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn eveniment CNEC şi incubator107 - Craiovenii şi câinii lor, chemaţi la atelier

Un eveniment CNEC şi incubator107 – Craiovenii şi câinii lor, chemaţi la atelier

http://www.youtube.com/watch?v=I73YYlfwx7g

\n

Zeci de craioveni – cu sau fără patrupedele lor – au luat parte ieri, pe Hipodromul din Parcul „Romanescu“, la primul atelier de educare canină din cadrul proiectului incubator107 Craiova. Atelierul a fost susţinut de preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină (CNEC), Liviu Ionescu, în prezenţa echipei sale şi a celor care sunt deja înscrişi în programele de educare canină, sărbătorind astfel şi Ziua Mondială a Câinilor de Salvare.

Cu câini sau fără, craiovenii au venit în număr mare la Hipodromul din Parcul „Romanescu“, pentru a petrece ieri o zi plină de soare în compania celui mai bun prieten al omului: câinele. Atelierul, gândit de incubator107 Craiova, proiectul care îşi propune ca oricine să înveţe orice pe oricine, a fost susţinut de Centrul de Educare Canină, prin liderul Liviu Ionescu şi echipa sa, formată atât din salvatori şi câini campioni, cât şi din persoane care vin în cadrul centrului pentru că iubesc să facă acest lucru pentru câinii lor.
„Dan Dumbravă, care este în organizarea incubator107 Craiova, a fost voluntar aici, la centrul de educare, şi ştia că Liviu este profesionist în ceea ce face. Aşa că a ales să îl convingă să fie meşter şi în cadrul proiectului nostru. Oamenii vor învăţa ce înseamnă un câine de salvare, cum să te apropii mai bine de câinele tău şi ce beneficii îţi aduce un prieten. Întâlnirea este deschisă, toată lumea este binevenită cu câine sau fără câine şi la atelierul următor“, a spus Irina Tănăsescu, organizator incubator107 Craiova.

„Să respecte acest exemplar superb pe care fiecare îl are în familie“

Cu ocazia acestei zile, în care s-a sărbătorit şi Ziua Mondială a Câinilor de Salvare, preşedintele CNEC, Liviu Ionescu, a vorbit despre importanţa unui câine şi cum se poate transforma el, dintr-un simplu animal de companie, într-un câine de terapie. „Având în vedere că este şi un proiect educaţional şi, în acelaşi timp, şi Ziua Mondială a Câinilor de Salvare, am să le explic tuturor, indiferent de cunoştinţele pe care le au despre chinologie, ce înseamnă să ai un câine, ce înseamnă un câine de salvare, de ce este el util societăţii civile, cum ne poate ajuta el transformându-se dintr-un câine de companie într-un câine de terapie, indiferent că suntem persoane despre care se spune că suntem cu nevoi speciale sau nu. Eu consider că toţi suntem normali, numai că viaţa a fost puţin vitregă cu unii dintre noi“, a explicat Liviu Ionescu. Acesta a dorit să transmită un mesaj şi pentru cei care nu sunt încă familiarizaţi cu educarea canină. „Pentru neiubitorii de animale, le transmit să vină aici, să înveţe să respecte acest hobby, acest exemplar superb pe care fiecare îl are în familie. Am să-i pun pe fiecare să devină ei conductori, ei să dea comenzi, şi am să realizez un workshop interactiv cu întrebări şi răspunsuri, cu situaţiile cu care se confruntă ei acasă şi, dacă au un exemplar canin, să vină cu el, realizăm nişte teste şi vedem cum pot învăţa ce să facă cu el de astăzi încolo“, a încheiat preşedintele CNEC.

Următorul atelier, pe 11 mai

Cei care au decis să-şi petreacă ieri dimineaţa pe hipodrom au putut participa direct la diferite exerciţii, de la simple comenzi până la mici operaţiuni de căutare. Deliciul l-a făcut coborârea unuia dintre membri CNEC, alături de un câine de salvare, din tribuna hipodromului. Cei care au venit pentru prima dată în contact cu educarea canină au primit sfaturi despre cum ar trebui să se poarte cu câinii lor şi ce ar trebui să schimbe. Mai mari sau mai mici, cei prezenţi s-au împrietenit cu patrupedele de la atelier, prezente într-o diversitate impresionantă: Saint Bernard, Cane Corso, Labrador, Ciobănesc German, Ciobănesc Alb Elveţian şi chiar şi câini salvaţi din adăposturi. Unul dintre personajele colorate l-a reprezentat Alfie, un bichon ieşit din comun, în sensul că reuşeşte să execute comenzi în ciuda tipologiei rasei, destul de jucăuşă şi energică.
„El este căţeluşul meu, Alfie. Suntem aici de vreo şase luni pentru educare. Am început să facem comenzile, facem puntea, tunelul şi încercăm să lucrăm să ne educăm. Am început să venim din pasiune, din plăcere şi încercăm – chiar vreau să fac mai mult cu el – să participăm la concurs. Săptămâna viitoare va fi un stagiu la care o să participăm şi noi. Va fi primul concurs“, a povestit Dumitru Licu, stăpânul lui Alfie.
Cei ce doresc să-şi petreacă o duminică dimineaţă la fel de frumoasă, în compania celor mai buni prieteni, sunt aşteptaţi pe 11 mai, la partea a doua a atelierului. Acesta va avea loc tot pe hipodrom, între orele 10.00 şi 12.00.

An plin de semnificaţii pentru CNEC

Câinii şi salvatorii din cadrul Centrului Naţional de Educare Canină vor participa, pentru al doilea an consecutiv, la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare, care se va desfăşura în Italia. Totodată, anul acesta vor fi sărbătoriţi 30 de ani de la înfiinţarea primelor echipe canine de salvare, lucru care s-a întâmplat chiar la Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS