11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii achită mai puţin de 10% din amenzile rutiere

Craiovenii achită mai puţin de 10% din amenzile rutiere

http://www.youtube.com/watch?v=IbffvhaZAhs

Modificarea Codului Rutier se află în această perioadă în dezbaterea parlamentarilor. Unul dintre amendamentele controversate se referă la suspendarea permisului dacă amenzile nu sunt achitate în 30 de zile. Statisticile spun că, în trimestrul I din 2014, craiovenii au achitat mai puţin de 10% din cele 9.800 de amenzi primite. 800 de morţi s-au înregistrat în 2012 din cauza alcoolului şi vitezei pe şoselele din România. Se impune modificarea Codului Rutier? Am discutat despre controversele asupra acestuia în emisiunea „Audienţă Generală“ de la alege tv, care poate fi urmărită integral pe site-ul www.gds.ro.

Accidentele rutiere se soldează anual cu sute de morţi pe şoselele din România. Statisticile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) arată că, în 2012, s-au produs circa 27.000 de accidente soldate cu victime. Din cauza vitezei, a consumului de alcool, a traversării neregulamentare şi neacordării de prioritate s-au produs 10.500 de accidente, soldate cu peste 800 de morţi şi 4.000 de răniţi grav. În acest context, guvernul a propus modificarea OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), aducând schimbări importante, printre care menţionăm: mărirea amenzilor de cinci ori, suspendarea permisului până la plata amenzilor, filmarea examenului pentru permis etc. Proiectul de lege pentru modificarea OUG nr. 195/2002 a fost respins recent de Senat şi a ajuns în martie 2014 la Camera Deputaţilor – decizională în această problemă. Se impune amendarea Codului Rutier? Sunt sancţiunile prea drastice? Ce este de făcut pentru a micşora numărul accidentelor? La aceste întrebări am încercat să răspundem în cadrul emisiunii „Audienţă Generală“ de la alege tv, la care invitaţi au fost Emilian Zuican – şeful Biroului Rutier Craiova şi Sorin Manafu – avocat. Potrivit statisticii locale, în primul trimestru al anului 2014 s-au produs 30 de accidente cu victime, cu trei mai puţine decât anul trecut. „Cauzele generatoare au rămas aceleaşi: predomină neacordarea de prioritate pietonilor, traversarea neregulamentară a străzii prin locuri nemarcate şi fără să se asigure. Surprinzător, altă cauză este neacordarea de prioritate autovehiculelor şi/sau viteza excesivă, neadaptată la condiţiile de trafic. Dacă am fi foarte disciplinaţi, nu am aplica sancţiuni. Or, numărul sancţiunilor în trimestrul I ajunge la peste 9.800. Ele sunt diversificate. În primul rând, se acţionează pe aceste principale cauze: neacordare de prioritate la pietoni, traversarea neregulamentară, nerespectarea culorii roşii sau galbene a semaforului. Au fost reţinute 83 de permise pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice“, a precizat comisarul-şef Emilian Zuican. Potrivit acestuia, sunt monitorizate video bulevardele Dacia şi Decebal.

Mai puţin de 10% din amenzi sunt achitate

De cele mai multe ori, amenzile aplicate de poliţie sunt contestate în instanţă. „Sunt foarte multe acţiuni în instanţă. Persoana are la dispoziţie 15 zile să înainteze acţiunea către judecătoria din raza de domiciliu sau de la locul săvârşirii faptei. Se contestă veridicitatea spuselor din procesul-verbal. În general, trebuie să vii să demonstrezi cu martori, dar dacă judecătorul are anumite bănuieli cu privire la declaraţia inculpatului se poate autosesiza“, a precizat, la rândul său, avocatul Sorin Manafu. Comisarul-şef Emilian Zuican a explicat în ce cazuri poate fi ridicat permisul de conducere şi care este procedura pentru a fi recuperat. Se impune reţinerea permisului până la plata amenzilor? Cu toate că Poliţia Rutieră dă sancţiuni, puţine sunt plătite la timp. Procesele-verbale ajung la Fisc, pentru a fi puse în executare. Din 9.800 de sancţiuni date la nivel local, doar 750 au dost achitate în termen, deci 7,7%. Pe de altă parte, amenzile care ar putea ajunge la 9.600 de lei ar putea umfla numărul contestaţiilor în instanţă. Cei interesaţi de subiect pot urmări integral emisiunea „Audienţă Generală“ pe site-ul www.gds.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS