24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani europeni pentru şantierele din învăţământul preuniversitar

Bani europeni pentru şantierele din învăţământul preuniversitar

Investiţiile din învăţământul preuniversitar au stagnat de câţiva ani pentru că nu a mai existat finanţare. În aceste condiţii, unele dintre şcoli, care au realizat proiecte de modernizare, au rămas cu lucrări executate şi neachitate, iar altele au în continuare şantiere deschise de câţiva ani. Ultima tranşă de bani pentru aceste investiţii a fost alocată în 2012, dar nu a stins nici jumătate din datorii. A mai apărut însă o soluţie pentru aceste şcoli. Prin Programul Operaţional Regional axa 3 Îmbunătăţirea Infrastructurii sociale se pot aloca fonduri pentru a continua lucrările nefinalizate.

Judeţul Dolj are în prezent datorii de 903.000 lei pentru lucrări executate şi neachitate. O astfel de situaţie este la Şcoala din comuna Greceşti, satul Busu, unde s-au făcut lucrări de alimentare cu apă care nu au mai fost plătite, fiind vorba de o datorie de 18.000 de lei. Din statisticile judeţului Dolj, aceasta este şi cea mai mică factură de plătit. Lucrări pentru dotare cu utilităţi au fost executate şi la Şcoala Teslui, dar în acest caz facturile neachitate sunt de 69.000 de lei. În alte localităţi, pe lângă datorii au rămas şi şantiere deschise. La Liceul Teoretic Bechet a început construirea unui campus. Lucrarea a fost brusc încheiată pentru că nu au fost plătite facturile care au ajuns la 236.000 de lei. La fel s-a întâmplat şi la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca, au fost începute lucrări oprite pentru că nu au fost plătite facturile de 347.000 de lei. Exemplele pot continua cu localităţile Fratoştiţa, Desa, Pleşoi, Dobroteşti, Ţandăra, unde au început lucrări de construcţie a unor noi unităţi de învăţământ care nu au fost finalizate. Şi în Craiova se găsesc unităţi de învăţământ cu lucrări începute şi neterminate. Un exemplu în acest sens este Colegiul „Ştefan Odobleja“, care a băgat un corp de clădire în reparaţii capitale ce nu au fost finalizate tot din lipsa banilor.

Proiectele se depun până pe 5 mai

Pentru lucrări începute şi nefinalizate se pot depune proiecte de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional. „Lucrările pot fi continuate, conform deciziei guvernului, pe axa 3 de finanţare, domeniul major 3.4 pentru care regiunea Oltenia a primit suma de 100.000 de euro. Proiectele se depun până pe 5 mai. Există două etape de evaluare pentru a primi în continuare finanţare. Până în prezent, s-au depus 21 de dosare din toată Oltenia şi aşteptăm noi solicitări“, a declarat Marinela Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Din Dolj sunt însă numai două unităţi de învăţământ care au solicitat sprijin financiar european pentru cotinuarea lucrărilor începute. Este vorba de Liceul Teoretic Bechet şi Colegiul „Ştefan Odobleja“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS