8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTorţionarul comunist de la Periprava este aşteptat de procurori

Torţionarul comunist de la Periprava este aşteptat de procurori

Ion Ficior, cel care a condus lagărul politic de la Periprava, este chemat din nou în faţa procurorilor în dosarul în care este anchetat pentru presupusele crime comise în perioada comunistă, informează evz.ro. Ficior va fi prezent în faţa procurorilor pentru a fi informaţi că nu mai sunt anchetaţi pentru genocid, ci pentru omor în masă. Schimbarea încadrării lor este rezultatul intrării în vigoare a Noului Cod Penal, dar şi a deciziei Curţii Constituţionale a României.

Iniţial, cei doi au fost încadraţi la genocid, pentru că era infracţiunea care nu avea termen de prescripţie. Cu toate acestea, pedeapsa rămâne aceeaşi: 25 de ani sau detenţie pe viaţă. La ultima întâlnire cu procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ion Ficior a fost informat că este urmărit penal pentru faptele sale din perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava. Acolo, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

La ieşirea din sediul Parchetului instanţei supreme, avocata lui Ficior a spus că acesta nu se face vinovat de genocid, pentru că el nu a dispus în mod direct sau nu a acţionat în mod direct pentru uciderea acelor deţinuţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS