17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxă de legalitate pentru câinii adoptaţi: 40 de lei

Taxă de legalitate pentru câinii adoptaţi: 40 de lei

Cei care doresc să adopte un câine din adăpostul canin de la Breasta va trebui să plătească o nouă taxă, tariful RECS, prin care câinele va avea un carnet de sănătate, va fi înregistrat şi microcipat. Taxa este obligatorie conform Ordinului nr. 1/2014 emis de ANSVSA, iar Salubritatea a stabilit-o la 40 de lei pentru un câine. Proiectul de hotărâre privind această taxă va fi votat astăzi, în şedinţa Consiliului Local al Municipiului Craiova.

Adoptatorii câinilor din adăpostul canin trebuie să plătească un tarif de 40 de lei pentru a intra în legalitate cu patrupedul dorit. Taxa pentru Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS) va fi supusă la vot consilierilor locali la şedinţa de astăzi, odată cu prelungirea pentru două luni a contractului dintre SC Salubritate Craiova SRL şi cabinetul de medicină veterinară SC Ionivet SRL, prin medicul Ionel Avram, până la încheierea licitaţiei pentru concesionarea serviciului de ecarisaj. Reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL au declarat că acest tarif RECS se aplică atât pentru câinii adoptaţi normal, cât şi pentru cei adoptaţi la distanţă.
Acest tarif vine ca urmare a Ordinului nr. 1/2014 emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân. Câinii vor fi trecuţi, astfel, într-un registru electronic, pentru a permite o evidenţă mai clară a acestora. Totodată, în caz de abandon, stăpânii pot fi găsiţi mai uşor şi sancţionaţi, dacă este nevoie.

Taxă mai mare la cabinetele veterinare

Acelaşi tarif RECS este practicat şi de medicii veterinari de liberă practică. Spre exemplu, în funcţie de cabinet, există o taxă de 50 de lei la Cliny Pet (dr. Eugen Safta), una de 60 de lei la Save Pets (dr. Cristian Bichea) şi una de 75 de lei la Family Vet. Taxa include, ca şi la Salubritate, microciparea, carnetul de sănătatea şi înregistrarea în RECS. Medicul veterinar cere datele stăpânului, pe care le introduce apoi în sistem. Conform medicilor, numărul de oameni care vin să-şi microcipeze şi înregistreze patrupedele a crescut uşor, având în vedere că, după 1 ianuarie 2015, cei care nu respectă aceste reguli pot fi amendaţi cu sume între 2.000 şi 5.000 de lei.

Poliţia animalelor, în curs de înfiinţare

Pentru a exista un organ care să verifice respectarea acestor norme, dar şi pentru a constata şi sancţiona actele de cruzime împotriva animalelor, la nivelul Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor va fi înfiinţată Direcţia Poliţia Animalelor. Aceasta este prevăzută în noua organigramă a ANSVSA, ce trebuie aprobată prin hotărâre de guvern.
Angajaţi ai Poliţiei Animalelor vor exista la nivelul fiecărei direcţii judeţene a ANSVSA. În cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj se aşteaptă un semnal pentru înfiinţare.
„Este o propunere pe site-ul ANSVA, se face în toată ţară, dar trebuie să aşteptăm modificările legislative, să apară hotărârea de guvern în Monitorul Oficial cu propunerile ANSVSA. Trebuie să se aprobe numărul de posturi la nivel naţional, cine conduce, ce compartimente, şi atunci se va forma şi la nivel de judeţ“, a declarat dr. Costică Retea, purtător de cuvânt şi director adjunct al DSVSA Dolj.

Tariful RECS, explicat de Colegiul Medicilor Veterinari

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, a declarat, într-un răspuns remis la solicitarea Mediafax, că tarifele care vor fi practicate de medicii veterinari pentru toate serviciile ce ţin de identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân vor porni de la un minim de 35 de lei, variind în funcţie de cerere şi ofertă şi fiind cu siguranţă diferite în mediul urban faţă de mediul rural. Din tariful încasat de medicii veterinari, o parte va merge către CMV pentru a acoperi costul realizării şi mentenanţei RECS. Din tarifele practicate pentru identificarea şi înregistrarea câinilor va trebui ca medicii să îşi amortizeze cheltuiala pentru cititoarele de microcipuri, ale căror preţuri variază de la 250 la 3.000 de euro, a mai spus Andronie. Prin această taxă se suportă, conform preşedintelui CMV, şi contravaloarea manoperei pentru activitatea medicului veterinar, dar şi întocmirea formularelor necesare, pe lângă cheltuielile deja amintite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS