16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiaţa construcţiilor, în colaps încă cinci ani

Piaţa construcţiilor, în colaps încă cinci ani

Revenirea pieţei la nivelul din 2008 este improbabilă din cauza întârzierii plăţilor şi a dificultăţii în recuperarea creanţelor. O revigorare s-ar putea înregistra cu ajutorul fondurilor structurale alocate pentru următorii şase ani şi a proiectelor noi finanţate de China.

Planul guvernanţilor, anunţat cu emfază în vara anului trecut, de a dezvolta infrastructura rutieră a României şi de a aloca autorităţilor publice locale şi centrale sumele necesare plăţii datoriilor pe care acestea le au către constructori, a rămas doar pe hârtie, sectorul construcţiilor având în continuare de recuperat creanţele de la acestea.
Întrebat dacă estimează o revenire a pieţei la nivelul de dinaintea declanşării crizei economice, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), s-a arătat extrem de sceptic, declarând că, din cauza întârzierii plăţilor către constructori şi a dificultăţii pe care o au aceştia în recuperarea creanţelor, acest lucru este improbabil în următorii cinci ani.
„Este improbabilă revenirea nivelului pieţei construcţiilor la cel înregistrat în anul 2008 în următorii cinci ani. În prima parte a anului trecut, 15% din totalul insolvenţelor au fost atribuite sectorului construcţiilor, după cum se menţiona într-un studiu realizat de Coface. Din 2013, insolvenţele au afectat în principal societăţi medii şi mari, fenomenul agravându-se pe fondul neachitării creanţelor, al legislaţiei specifice şi al neîncrederii care persistă între actorii acestui sector. Şi ne aşteptăm ca numărul firmelor care vor intra în insolvenţă în acest an să crească, având în vedere prognozele care indică o uşoară contractare a sectorului de construcţii şi în anul 2014. Principalele cauze ale intrării constructorilor în insolvenţă sunt legate de volumul mare de creanţe care trebuie recuperate de societăţile prestatoare care au ca beneficiari autorităţile centrale sau locale de stat“, a declarat Laurenţiu Plosceanu.
O altă cauză a intrării constructorilor în insolvenţă ar fi şi „reducerea nivelului de investiţii finanţate din bugetul de stat, reducerea volumului de lucrări referitoare la clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale ca o consecinţă a investiţiilor promovate de sectorul privat şi, nu în ultimul rând, de condiţiile discriminatorii aplicate firmelor româneşti în cadrul proceselor de licitaţii vizând lucrări finanţate din fondurile publice, şi a atitudinii actorilor implicaţi în gestiunea insolvenţelor companiilor“, după cum a spus Plosceanu, amintind că în perioada 2008 – 2013 au fost disponibilizaţi 64.000 de angajaţi din construcţii.

Va creşte numărul insolvenţelor

Problemele constructorilor, puternic afectaţi de criza financiară şi de incapacitatea autorităţilor de a-şi respecta priorităţile anunţate, ar putea fi rezolvate cu ajutorul fondurilor structurale alocate pentru următorii şase ani, dar şi a proiectelor noi finanţate de China, a declarat Laurenţiu Plosceanu, precizând că este de aşteptat să crească numărul firmelor din sector care vor intra în insolvenţă.
„Puţin probabil ca în acest an piaţa construcţiilor să crească. În acest an electoral s-ar putea intensifica doar activitatea firmelor agreate politic din sectorul construcţiilor. Piaţa ar putea fi totuşi redresată cu ajutorul fondurilor structurale alocate pentru 2014-2020, precum şi cu ajutorul potenţialelor proiecte noi finanţate de China. Există un potenţial mare de absorbţie a investiţiilor în infrastructurile de transport, energie, mediu. O altă oportunitate pentru constructori în acest an poate fi stocul consistent de clădiri care ar putea fi reabilitate termic, dar şi acest lucru depinde de autorităţi. Din păcate, în acest moment nu există un program asumat la nivel guvernamental privind proiectele ce urmează să fie executate în anul 2014“, a explicat Laurenţiu Plosceanu.
Potrivit acestuia, evoluţia pieţei construcţiilor ar putea fi influenţată de nivelul investiţiilor din sectorul public, gradul de absorbţie a fondurilor europene, creşterea nivelului investiţiilor străine în infrastructura de transport şi mediu prin promovarea parteneriatului public-privat, precum şi modificarea legislaţiei specifice în materie de achiziţii publice, condiţii contractuale şi reducerea plăţilor întârziate.

Scenariu optimist – stagnarea pieţei

Piaţa construcţiilor ar putea atinge nouă miliarde de euro în acest an, a estimat Plosceanu, precizând că valoarea reprezintă puţin peste jumătatea celei înregistrate în 2008. „În anul 2008, piaţa construcţiilor a înregistrat un volum de 15.267 de miliarde de euro, în anul 2009 de 11.673 de miliarde de euro, în anul 2010 de 9.733 de miliarde de euro, în anul 2011 de 9.331 de miliarde de euro, în anul 2012 de 9.331 de miliarde de euro (piaţă în stagnare), iar pentru anul 2013 se prelimina o scădere cu 0,6% a volumului de producţie din sector, adică 9.275 de miliarde de euro. Anul acesta, preconizăm că piaţa va atinge o valoare de aproximativ nouă miliarde de euro“, a spus preşedintele ARACO.
Potrivit acestuia, contribuţia sectorului de construcţii la formarea PIB a avut un trend descrescător începând cu anul 2009. În anul 2008, aceasta se ridica la 10,9% din PIB, în anul 2012 – 8,6% din PIB, iar în anul 2013 se prelimina 6,8% din PIB.
Anul trecut, creştere a înregistrat doar volumul lucrărilor de reparaţii capitale, cu 27,5%, şi cele de întreţinere şi reparaţii curente, cu 12,7%.
În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, acestea reprezintă aproximativ 30% din întreaga piaţă a construcţiilor, preconizându-se o uşoară creştere a sectorului construcţiilor rezidenţiale şi una în stagnare a sectorului construcţiilor nerezidenţiale în anul 2014 (acest sector a cunoscut o involuţie de 7,5% în anul 2013).
Afrodita Cicovschi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS