21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea internshipului, dezbătută la Craiova

Legea internshipului, dezbătută la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=2Pb1dwYosE4

Uniunea Studenţilor din România, în parteneriat cu Universitatea din Craiova, a organizat ieri o dezbatere publică despre un proiect de lege care se află momentan la etapa de consultare publică, pentru a-și îmbunătăți reglementările și a atrage susținători. Prin proiectul „Internship: Realitate europeană, şansă românească“ se urmăreşte informarea tinerilor din centrele Universitare din Craiova cu privire la noua lege a internshipului.

Foarte puţini dintre studenţii care termină facultatea reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. Universităţile pot schimba acest lucru dacă încheie contracte de internship cu firme private, prin care să le asigure tinerilor locuri de practică pe timpul verii. Cei care demonstrează că sunt buni vor putea să se angajeze chiar din timpul facultăţii. În stagiile de practică, studenţii află exact care sunt cerinţele angajatorului şi se specializează pe acele domenii. Însă, ce este internshipul?
Internshipul este una dintre cele mai utilizate practici prin intermediul căreia studenţii sau absolvenţii pot pătrunde pe piaţa muncii. Acest concept a apărut şi s-a dezvoltat în România odată cu cel de companie multinaţională, fiind utilizat în locul termenului de stagiu de practică efectuat de studenţi sau masteranzi în vederea finalizării studiilor. Un internship este activitatea prestată de absolvenţii de studii superioare, fără experienţă pe piaţa muncii, în baza unui contract de muncă şi o oportunitate de a dobândi experienţă profesională.

„În România, puţini tineri au acces la internshipuri“

Legea internshipului dezbătută ieri la Craiova a fost creată pe baza unui contract între student, universitate și compania care oferă locuri de stagiere. Momentan, proiectul conține 31 de articole și prevede un model de contract ca anexă la lege. De asemenea, proiectul de lege prevede remunerarea tinerilor care beneficiază de un internship cu un cuantum echivalent salariului minim brut pe țară și un program de muncă de maximum opt ore pe zi.
Despre toate aceste prevederi ale proiectului de lege au discutat studenţii Universităţii din Craiova împreună cu prof. dr. ing. Daniela Roşca, directorul Departamentului de Formare Continuă şi Legătură cu Mediul Socio-Economic şi Cultural (DFC-MESC ) din cadrul Universităţii din Craiova şi Stelian Bărăgan, directorul Centrului de Consiliere şi Orientare Profesională.
Oana Camelia Mic, reprezentanta Uniunii Studenţilor din România care a organizat acest eveniment, a declarat: „Proiectul privind legea internshipului a apărut anul trecut, ca o nevoie pentru tineri. Dacă în ţările mai dezvoltate din Uniunea Europeană, internshipul este o realitate, în România puţini tineri au acces la internshipuri din cauză că nu este foarte bine reglementat acest lucru. Vrem să existe un contract de internship în care să fie bine stipulat ceea ce trebuie să facă studentul care ajunge într-o firmă şi ce obligaţii are angajatorul. Ne dorim ca această lege să îmbunătăţească relaţia dintre studenţi, universitate şi firme şi să crească numărul şi calitatea stagiilor de practică pe care tinerii le efectuează“.

Ford, Pirelli, Renault Techonologie oferă stagii de practică

Perioada unui stagiu de internship durează de la patru până la opt săptămâni, în funcţie de cerinţele companiilor şi se realizează un program de comun acord cu compania-gazdă, astfel încât să nu se suprapună cu orele de studiu. În funcţie de firma care oferă un astfel de internship, există internshipuri plătite şi neplătite.
Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova oferă stagii de internship prin intermediul Asociaţiei Centrului de Studii Politice Postcomuniste. Internshipul este bazat pe Ştiinţele Socio-Umane şi Ştiinţele Politice. La sfârşitul acestuia, studentul primeşte diplomă de participare, dar şi o diplomă care cuantifică munca depusă de student în cadrul programului.
Studenţii Universităţii din Craiova mai pot accesa internshipuri la companiile Ford, Pirelli, Renault Techonologie. Daniela Roşca a precizat că tinerii interesaţi de astfel de programe pot găsi o parte dintre firmele la care pot merge în practică pe site-ul Universitaţii din Craiova.

AIESEC Craiova oferă stagii internaţionale

Studenţii craioveni trebuie să ştie că pot avea acces la stagii de internship internaţionale dacă accesează programul „Global Internship“, desfăşurat de organizaţia studenţească AIESEC. Tinerii au posibilitatea să plece într-una din cele 124 de țări în care se află AIESEC. Anul acesta, AIESEC Craiova recrutează tineri pentru stagiile în domeniul educației. Aceştia vor lucra într-una dintre instituțiile de învățământ din afară, fiind și remunerați. Un astfel de stagiu durează între 3 și 18 luni și se adresează atât studenților din ani terminali, cât și absolvenților ce au vârsta până în 29 de ani. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească sunt: limba engleză la nivel avansat și minimum şase luni de experiență în domeniu.

Studenţii craioveni pot face practică la Guvernul României

Guvernul României oferă, de asemenea, stagii de practică pentru tineri. Aceştia vor avea posibilitatea să lucreze la nivelul tuturor ministerelor şi departamentelor reprezentate în guvern, putând să aplice cunoştinţele dobândite la facultate şi să facă propuneri în vederea îmbunătăţirii actului de guvernare. Programul a fost lansat pe 16 martie, termenul-limită pentru înscriere fiind 31 mai. Pentru a fi admişi în cadrul programului, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să fie cetăţeni români, să aibă cel mult 24 de ani la momentul debutului programului (15 iulie 2014), să fie studenţi sau tineri absolvenţi ai programelor universitare de licenţă, să cunoască bine cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională şi să aibă cunoştinţe de bază în domeniul IT.
Studenţii din toată ţara vor să aibă aceleaşi drepturi pe care le au studenţii din ţările Uniunii Europene şi de aceea îşi doresc să existe o lege care să reglementeze aceste stagii de internship. Momentan, proiectul de lege discutat la Craiova se află în perioada de consultații. Inițiativa legii internshipului este susținută de 23 de centre universitare din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS