13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă un bust din Târgu Jiu trebuie dat jos de pe soclu

Încă un bust din Târgu Jiu trebuie dat jos de pe soclu

După ce a acordat un aviz negativ pentru bustul regizorului Sergiu Nicolaescu, Ministerul Culturii a decis să nu aprobe amplasarea într-un spaţiu public nici a bustului Arethiei Tătărescu.
Bustul preşedintei Asociaţiei Femeilor din Gorj, implicată, între anii 1937–1938, în realizarea Ansamblului „Calea Eroilor“, construit de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, este amplasat în prezent în parcul cu acelaşi nume de lângă Muzeul Judeţean de Istorie. Lucrarea a fost realizată în anul 2013 de către sculptorul gorjean Paul Popescu. Acesta este autorul altor lucrări de aceeaşi factură, precum bustul Mariei Lătăreţu, care se găseşte în curtea Şcolii Populare de Artă din municipiu, sau al bustului fostului prim-ministru Gheorghe Tătărescu, situat lângă cel al soţiei sale. Specialiştii Ministerului Culturii nu au fost însă de acord cu modul în care arată opera, iar cei care l-au amplasat în spaţiul public trebuie să îl înlăture din parc.

A costat 5.000 de euro

Autoritățile locale și județene au dezvelit bustul Arethiei Tătărescu anul trecut, în parcul care îi poartă numele. Primăria Târgu Jiu a achitat contravaloarea soclului, iar Consiliul Județean Gorj a alocat 5.000 de euro pentru realizarea bustului. Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu au fost anunțați că bustul Arethiei Tătărescu a primit aviz negativ din partea Ministerului Culturii: „Este adevărat că am fost anunțați că și bustul Arethiei Tătărăscu a fost avizat negativ de Ministerul Culturii. Încă nu știm ce vom face. Nu va fi dat jos acum, imediat. Este aceeași situație ca la bustul maestrului Nicolaescu“, a spus Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.
Şi bustul cineastului Sergiu Nicolaescu, situat pe strada Victoriei, în apropierea cinematografului „Sergiu Nicolaescu“, trebuie dat jos de pe soclu, după ce a primit aviz negativ de la Ministerul Culturii. Dacă bustul lui Sergiu Nicolaescu seamănă mai mult cu primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, în tinereţe, bustul Arethiei Tărărescu lasă impresia că soţia fostului premier Tătărescu a avut o suferinţă fizică acută în timpul vieţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS