16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început goana după cumpărăturile de Paşte

A început goana după cumpărăturile de Paşte

http://www.youtube.com/watch?v=NNw6fhZU4zo

Au mai rămas câteva zile până la Paşte şi craiovenii sunt în toiul pregătirilor pentru masa festivă. Ouăle roşii, carnea de miel, drobul, cozonacul şi pasca nu ar trebui să lipsească din casa nici unei familii. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, însă, când vine vorba de carnea de miel, părerile craiovenilor sunt împărţite.

În fiecare an, cetăţenii din Bănie încearcă să păstreze tradiţia de a cumpăra carne de miel pentru masa de Paşte, dar produsele sunt scumpe pentru angajaţii care au un salariu minim pe economie. Nici pensionarii nu-şi permit să mai aibă masa la fel de bogată ca în anii trecuţi. Preţul mieilor în prima zi de comercializare a fost de 13 lei/kg în viu, dar după-amiază a scăzut la 12 lei/kg. Oamenii vin, se uită, cântăresc din priviri şi pleacă tot cu sacoşa goală, dar sunt şi unii care se încumetă totuşi să cumpere.
Însă, craiovenii nu pot cumpăra miei decât din Piaţa Chiriac. „Astăzi (ieri – n.r.) a fost inaugurat punctul de sacrificare al mieilor din Piaţa Chiriac şi va fi deschis până sâmbătă. El a fost creat astfel încât să corespundă cerinţelor europene ale unui abator. Clientul îşi alege mielul, care este cântărit, apoi este sacrificat şi preluat de măcelari autorizaţi. După aceea, carnea este văzută de un medic veterinar, iar în cele din urmă este predată clientului. Omul are la dispoziţie şi un cântar de control. În judeţul Dolj, există patru abatoare autorizate pentru schimburi intracomunitare“, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri.
Comercianţii cred că, în comparaţie cu anii trecuţi, vânzarea merge prost. „Până acum merge slăbuţ, oamenii ar trebui să cumpere pentru că preţul este de 13 lei/kg în viu. Totuşi sperăm să facem ceva vânzare până la sfârşitul acestei săptămâni. Ca să intrăm în piaţă, trebuie să dăm cinci lei pe cap de miel. Mi se pare mult“, a spus Opriţă Ionescu. Tudor Stănică este alt comerciant nemulţumit de vânzările făcute în prima zi. „Nu sunt cumpărători. Eu dau kilogramul cu 12 lei şi degeaba. Sper că voi face vânzare în următoarele zile“, s-a plâns acesta.
Oamenii îşi mai pot cumpăra carnea de miel din supermarketuri sau pieţe, dar aici preţurile sunt mai ridicate. Pentru un kilogram de carne, craiovenii trebuie să scoată din buzunar între 22 şi 28 de lei. Roxana Ilie crede că nu toată lumea o să îşi permită să mănânce carne de miel în ziua de Paşte: „Nu cred că toată lumea poate să aibă o masă îmbelşugată. Preţurile sunt destul de ridicate în comparaţie cu salariile. Pentru unii este foarte scump, şi mă refer la toate alimentele care se pun pe masă în perioada asta. Sunt mulţi care abia îşi permit să îşi cumpere strictul necesar, dar să mai cumpere şi carne de miel“.
Pentru alţi cumpărători preţurile sunt destul de bune. De pildă, Constantin Manea a spus că o să cheltuiască în jur de 500 de lei: „Pentru mine sunt acceptabile preţurile. Încă nu am făcut toate cumpărăturile, dar sigur costurile se vor ridica undeva la 500 de lei“. Şi Maria Florescu crede că preţurile sunt moderate: „Se găseşte marfă pentru toate buzunarele, bugetul pe care o să îl aloc cumpărăturilor este între 400-500 de lei“.

Mieii de Paşte se vând şi on-line

Mai mulţi doljeni au pus anunţuri pe internet încercând să vândă mieii înainte de a ajunge cu ei în târguri. Preţurile diferă, astfel că oamenii pot da pe un kilogram de carne de miel 14 lei în viu şi 20 de lei tăiat.
Sunt şi comercianţi on-line care negociază, în speranţa că îşi vor vinde marfa.
„Vând miei pentru Paşte, sunt crescuţi natural, greutate între treisprezece – treizeci kilograme, preţ negociabil“, aşa arată un anunţ al unui comerciant din Goicea, judeţul Dolj. O persoană din Terpeziţa încearcă şi ea să-şi vândă mieii pe internet: „Vând miei 20 de lei kilogramul tăiat“.

Banii cheltuiţi de craioveni pentru masa de Paşte

Febra cumpărăturilor se simte nu numai în pieţe, ci şi în supermarketuri. Pe lângă tradiţionala carne de miel, drob şi ouă roşii, craiovenii pot cumpăra din magazine pască la preţuri ce variază între opt şi zece lei. Cozonacii proaspeţi îşi aşteaptă şi ei cumpărătorii, care trebuie să dea între cinci şi nouă lei pe bucată. În supermarketuri, iepuraşii şi ouăle de ciocolată aşteaptă să îndulcească sărbătorile tuturor, astfel există diverse figurine care atrag atenţia prin culorile vii de pe ambalaje.
În Piaţa Centrală, preţul ouălor este cuprins între cincizeci şi şaizeci de bani bucata, iar salata verde, ridichile, ceapa, prazul şi usturoiul verde sunt şi ele prezente pe tarabele vânzătorilor. Alexandra Răduică este de părere că preţurile sunt destul de ridicate, dar de pe masa de Paşte nu pot lipsi ouăle roşii, friptura şi cozonacul. În ceea ce priveşte carnea de miel, spune că este foarte scumpă şi nu îşi permite. „Friptura de miel, drobul şi cozonacul trebuie să le aibă toată lumea. Eu sunt mulţumită de preţuri, dar nu cred că toţi românii o să-şi permită să aibă pe masă carne de miel“, a spus Rodica Stanciu.

Preţuri orientative ale alimentelor din Piaţa Centrală:

– ouă 50-60 bani bucata
– ridichi un leu legătura
– salată verde doi lei bucata
– ceapă verde un leu legătura
– usturoi verde un leu legătura
– praz 1,5 lei firul
– roşii 6-12 lei kg
– castraveţi 3-5 lei kg
– cartofi doi lei kg
– carne de miel 22 lei kg, tăiat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS