12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatul a adoptat propunerea ca o stradă din fiecare oraş şi municipiu să se numească "1 Decembrie 1918"

Senatul a adoptat propunerea ca o stradă din fiecare oraş şi municipiu să se numească „1 Decembrie 1918”

Senatorii au adoptat astăzi iniţiativa legislativă care prevede ca o arteră principală de circulaţie din fiecare oraş şi municipiu să se numească „1 Decembrie 1918”, transmite Mediafax.ro. Iniţiativa a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Propunerea pentru completarea Legii 10/1990 privind proclamarea Zilei Naţionale a României a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru administraţie publică, întrunind 64 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Potrivit proiectului, în Bucureşti şi în municipiile reşedinţă de judeţ se vor organiza în această zi ceremonii de sărbătorire, iar, la solicitarea autorităţilor publice locale, pot fi desfăşurate ceremonii militare. Iniţiatorul, care este ministrul Apărării, Mircea Duşa, deputat PSD de Harghita, susţine ca finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniei militare specifice să fie făcută în conformitate cu legile în vigoare.

În proiect se arată că Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, precum şi ceremonii militare specifice organizate de către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Iniţiativa legislativă a fost criticată în termeni duri de senatori din opoziţie. Senatorul PDL Mărinică Dincă a spus că această lege, „pe lângă faptul că este o simplă maculatură, dacă o luăm în serios, pare a fi un ordin de a ne bucura de 1 Decembrie”. Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a arătat că senatorii care vor aproba proiectul vor vota, de fapt, două „fărădelegi”. El a criticat faptul că iniţiatorul nu menţionează sursa financiară şi a susţinut că, prin proiect, se încalcă vizibil principiul autonomiei locale dând nume de străzi în locul consilierilor locali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS