12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChile: Cel puţin 16 morţi şi peste 10.000 de persoane evacuate în urma unui puternic incendiu

Chile: Cel puţin 16 morţi şi peste 10.000 de persoane evacuate în urma unui puternic incendiu

Cel puţin 16 persoane au murit, iar peste 10.000 au fost evacuate, duminică, în urma unui incendiu imens produs în portul chilian Valparaiso, potrivit www.usatoday.com.
„Este o tragedie teribilă, fără îndoială cel mai grav incendiu din istoria Valparaiso”, a declarat preşedintele chilian, Michelle Bachelet, sosită la faţa locului în cursul dimineţii.
Este vorba despre cea de a doua evacuare masivă în doar două săptămâni în acest oraş portuar, situat la 120 de kilometri de Santiago, după alerta de tsunami declanşată în urma cutremurului cu magnitudine de 8,2 produs în nordul Chile.
Peste zece mii de persoane au fost evacuate din cauza incendiului, alimentat de rafale puternice de vânt venind dinspre Oceanul Pacific.
Preşedintele Michelle Bachelet a mobilizat armata şi a instituit starea de dezastru în Valparaiso.
Numeroşi locuitori au suferit intoxicaţii cu fum, iar mai multe cartiere din Valparaiso sunt fără electricitate şi apă potabilă.
Cartierele cele mai afectate de incendiu sunt La Cruz şi Las Canas, unde au murit cel puţin opt persoane.
În plus, cel puţin trei persoane au fost grav rănite, a anunţat pentru AFP Oficiul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (ONEMI).
Incendiul a izbucnit la vegetaţia din jurul portului, extinzându-se spre zonele rezidenţiale.
Municipalitatea a deschis cinci centre de primire, însă majoritatea persoanelor evacuate au preferat să se adăpostească la părinţi sau prieteni, potrivit autorităţilor.
La incendiul, care a distrus în total peste 800 de hectare, au fost mobilizate 17 avioane şi elictoptere, dar şi 3.500 de pompieri şi poliţişti participă la operaţiuni.
Procurorul a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele izbucnirii incendiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS