17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Şcoala Altfel“, pe banii părinţilor

„Şcoala Altfel“, pe banii părinţilor

http://www.youtube.com/watch?v=NXCpxjuvPiY

Programul „Şcoala Altfel“ este în plină derulare în unităţile de învăţământ, iar acţiunile sunt variate. De la concursuri pe teme de educaţie, ecologie, alimentaţie, sănătate prin sport, la vizite în muzee şi chiar în universităţi, până la excursii de câteva zile în diverse destinaţii din ţară sau chiar din străinătate. Costurile sunt suportate integral de părinţi.

Invitată în emisiunea „Educaţie pe scurt“, inspectorul şcolar Simona Chiriţă a declarat că, în acest an şcolar, la nivelul judeţului Dolj, pentru programul „Şcoala Altfel“ s-au aprobat 40 de excursii. Destinaţiile sunt în funcţie de preferinţele elevilor şi ale cadrelor didactice. „Destinaţiile au fost discutate cu părinţii, care s-au implicat direct, luând legătura cu operatorii economici sau pentru cazare. Au ales să meargă la Timişul de Sus, Timişul de Jos, Sibiu, la Bucureşti, la Piteşti, la Cozia, la Ocnele Mari. În funcţie de program, deplasările sunt de o zi sau de două-trei zile“, a explicat inspectorul şcolar.

Opţiuni şi pentru străinătate

În unele unităţi de învăţământ, „Şcoala Altfel“ se prelungeşte şi pe perioada vacanţei de primăvară. Este cazul elevilor de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, care vor merge la Madrid, tot pe banii părinţilor. Excursia este de şase nopţi şi are ca scop cunoaşterea culturii şi tradiţiilor spaniole. „Facem această deplasare pentru că mulţi elevi aleg universităţile din Spania. Vom vizita şi o universitate din Madrid, unde elevii vor primi informaţii despre programul de burse pe care îl au la dispoziţie. În cadrul programului «Şcoala Altfel» avem şi vizita ataşatului cultural al Spaniei, care va veni, joi, la ora 15.00, la colegiul nostru pentru a discuta cu liceenii pe acelaşi subiect: bursele pe care le pot avea dacă aleg o universitate din Spania“, a declarat Luminiţa Thorwachter, directoarea Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova. De altfel, pentru orientarea profesională, elevii Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova se deplasează la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

O zi inspector şcolar

În cadrul programului „Şcoala Altfel“ sunt însă şi activităţi care nu presupun costuri din partea părinţilor. O astfel de acţiune este concursul „Sportul contra drogurilor“, propus de Ministerul Educaţiei, sau concursul „Importanţa merelor în alimentaţia elevilor“, propus de Consiliul Judeţean al Elevilor. Tot Consiliul Elevilor a propus ca pentru o zi elevii să ia locul inspectorilor şcolari. Ideea este pusă în practică astăzi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.
„Sunt aşteptaţi elevi de la Colegiile «Elena Cuza», «Carol I», «Nicolae Titulescu» Colegiul Tehnic «Constantin Brâncuşi», Liceul «Henri Coandă». Va preda ştafeta elevilor inclusiv inspectorul şcolar general. Cel mai probabil scaunul său va fi luat pentru câteva ore de Alexandru Muşuroi, preşedintele Consiliului Elevilor“, a subliniat inspectorul şcolar Simona Chiriţă. Schimbul de experienţă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj începe la ora 9.00 şi, conform reprezentanţilor acestei instituţii, ar urma să dureze cel puţin trei ore. Activităţile din programul „Şcoala Altfel“ continuă până vineri, iar prezenţa elevilor şi participarea profesorilor sunt obligatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS