17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate100 de ani de existenţă pentru Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“

100 de ani de existenţă pentru Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“

http://www.youtube.com/watch?v=YEGn7-zWwus

Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova marchează, în aceste zile, împlinirea a 100 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, luni a fost amplasată o plăcuţă comemorativă pe clădirea instituţiei de învăţământ şi au fost premiaţi directorii care au condus liceul după 1989 până în prezent.

Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ a cunoscut, de-a lungul celor 100 de ani de existenţă, o serie de schimbări. Înfiinţat la 1 septembrie 1914 a funcţionat mai întâi ca Şcoala Normală de Fete, în casele Hagi Preda din strada Sfântul Dumitru nr. 9-11, închiriate de Primăria Craiova. Durata studiilor era de cinci ani. În anul 1948, instituţia s-a transformat în Şcoala Pedagogică de Fete şi ulterior a devenit Şcoala Medie de zece ani de fete nr. 2. Din 1962, denumirea este schimbată în Şcoala medie nr. 4, funcţionând cu două profiluri: real şi uman.
Din anul 1967, primeşte localul din Brazda lui Novac. În 1970, datorită rezultatelor deosebite ale elevilor, i s-a atribuit denumirea de Liceul „Nicolae Titulescu“. Statutul actual de colegiu naţional i-a fost atribuit în 2003 de Ministerul Educaţiei. În prezent, şcoala are o filieră teoretică cu profil real şi uman cu specializările: matematică – informatică, ştiinţe ale naturii, filologie şi o filieră vocaţională cu profil sportiv, specializarea volei. „Şcoala a început să cunoască o creştere a numărului de elevi după anul 1989. Peste o jumătate de secol a funcţionat ca şcoală de învăţătoare. Perioada a fost foarte grea din cauza lipsurilor şi a instabilităţii din punct de vedere al localului şi a bazei materiale“, a declarat Anghel Petrescu.

Festivitate la Opera Română

În prezent, la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ învaţă 1.031 de elevi de gimnaziu şi liceu. Pentru a marca împlinirea celor 100 de ani de activitate, cadrele didactice şi elevii organizează sesiuni de referate pe teme legate de Nicolae Titulescu, ateliere de lucru cu tema „Strategii de formare a stimei de sine“, concursuri de creaţie, dar şi pe teme ecologice. Mâine, începând cu ora 11.00, sub genericul „Un nou început“ va avea loc festivitatea dedicată centenarului, la Opera Română Craiova, unde sunt invitaţi să participe atât autorităţi locale, cât şi elevi şi profesori de ieri şi de azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS