20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn tren de călători a traversat experimental podul Calafat-Vidin

Un tren de călători a traversat experimental podul Calafat-Vidin

Un tren de călători a traversat experimental podul Calafat-Vidin, a transmis azi marți postul național de radio de la Sofia, citat de agerpres.ro.

Garnitura a pornit de la gara Golenți, judeţul Dolj și a sosit în gara nouă a Vidinului, iar apoi s-a întors în România. Trenul a trecut în ambele direcții peste pod cu viteza de 110 kilometri pe oră.

Ministrul bulgar al transporturilor, Danail Papazov, a declarat recent la Vidin că autoritățile fac tot posibilul ca podul rutier și feroviar inaugurat în iunie 2013 să înceapă să fie folosit și de trenuri. Principala problemă este că o mică porțiune din calea ferată pe teritoriul românesc nu este electrificată și de aceea nu pot fi folosite locomotive cu tracțiune electrică.

Companiile de căi ferate din România, Bulgaria și Ungaria colaborează pentru lansarea unor trenuri de pasageri care să lege Sofia de Craiova, Timișoara și Budapesta prin podul Calafat-Vidin. Planurile inițiale prevăd ca trenurile să fie lansate începând cu 14 decembrie 2014, când va intra în vigoare mersul trenurilor pentru anul 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS