11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Cea mai bună idee de afaceri“

„Cea mai bună idee de afaceri“

Cum să faci o minifabrică de procesare a merelor pentru a produce suc natural. Deocamdată, businessul pe care vi-l prezentăm este doar virtual.

Elevii de la Liceul Teoretic „Henri Coandă“, care au intrat în finala concursului „Cea mai bună idee de afaceri“, organizat de Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, ne-au vizitat la redacţie. Elevii Beatrice Anghel şi Claudiu Mirea au participat împreună cu profesorul îndrumător Oana Bacaran la emisiunea „Economia Sudului“, în care au povestit despre afacerea pe care au dezvoltat-o în cadrul acestui concurs.
Copiii s-au calificat în finala concursului cu o idee de afaceri pornită de la nevoile oamenilor. Ei intenţionează să dezvolte o minifabrică de procesare a merelor şi să producă suc natural. „Ne-a venit ideea de la necesitatea oamenilor de a consuma suc natural şi produse cât mai naturale. Este o întoarcere la ceea ce înseamnă produse naturale“, a spus Claudiu Mirea, elev în clasa a X-a la liceul amintit.
Profesoara Oana Bacaran a explicat că aceşti copii din clasa a X-a participă la concurs pentru că „în acest an, învaţă la clasă despre cultura antreprenorială şi află ce este un plan de afaceri, cum se întocmeşte şi alte aspecte ce ţin de cultura antreprenorială“. Alţi elevi care se întrec la concursul de idei de business „Cea mai bună idee de afaceri“ şi care au participat la emisiunea „Economia Sudului“ au fost din clasa a XI-a.

Aprovizionare
din Oltenia

Elevii de la „Henri Coandă“ au spus că, în afacerea gândită de ei, aprovizionarea cu materie primă s-ar face de la livezile din Oltenia, mai precis din Olt şi Vâlcea. Afacerea ar crea doar două locuri de muncă, deoarece presupune ca sucul să fie extras din fruct cu o presă manuală, care stoarce orice picătură de suc din merele pe care le procesează, apoi ar urma să fie îmbuteliat, ambalat. Copiii au studiat, iar dintr-o cantitate de două kilograme de mere ar fi extras un litru de suc. Produsul finit ar urma să fie comercializat în supermarketuri şi în piaţă. Elevii şi-au gândit afacerea în aşa fel încât să producă suc natural de mere, fără aditivi sau coloranţi, pe tot parcursul anului şi nu doar în perioada în care se recoltează merele în România.  
În etapa a doua a concursului, ideea de afaceri va fi îmbunătăţită de studenţii de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care vor contribui la detalierea speţelor financiare, în principal, acolo unde elevii de liceu nu au competenţe prea exhaustive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS