16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmnesty International: Statele din UE nu îi apără suficient pe romi

Amnesty International: Statele din UE nu îi apără suficient pe romi

Romii sunt tot mai mult victime ale violențelor în Europa, dar statele nu reacționează la adevărata dimensiune a problemei, denunță organizația Amnesty International într-un raport dat publicității azi cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, informează Agerpres. „Guvernele sunt reticente în a recunoaște amploarea problemei și se arată lipsite de reacție atunci când trebuie să lupte împotriva acesteia”, este de părere Marco Perolini, cercetător la Amnesty International.

În Franța, organizația atrage atenția asupra rolului poliției, acuzată că „hărțuiește” această minoritate în cursul demolării taberelor acestora, acțiune ce s-a accelerat în 2013 cu desființarea a 165 de tabere în care locuiau circa 20.000 de persoane.

Organizația acuză, de asemenea, forțele de ordine că nu îi protejează suficient pe romi și că nu anchetează întotdeauna pentru a îi găsi pe vinovații de agresiunile împotriva lor.  Amnesty International scoate în evidență și cazul Republicii Cehe, unde grupuri de extremă-dreapta au organizat în 2013 manifestații împotriva romilor fără să fie urmate de o condamnare clară din partea autorităților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS