Acasă Actualitate Românii au mare încredere în SMURD, spitalele private şi ambulanţă

Românii au mare încredere în SMURD, spitalele private şi ambulanţă

-

Studiul Confido lansat vineri de Institutul Aspen România arată că printre instituţiile în care românii au cea mai mare încredere se numără SMURD (83%), spitale private (74%) şi serviciul de ambulanţă (aproape 60%).
La polul opus, instituţiile în care românii au mai puţină încredere sunt Ministerul Sănătăţii, care ocupă ultima poziţie a clasamentului, cu 26%, dar şi Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate. Acelaşi studiu arată că 80% dintre români consideră oportun ca, pentru serviciile acoperite de asigurarea obligatorie de sănătate, pacienţii să aibă acces în aceleaşi condiţii atât la furnizori din sistemul public, cât şi la cei aparţinând sistemului privat de sănătate.

70% dintre români au fost nevoiţi să ofere bani sau cadouri personalului medical

Aproape 70% dintre români au fost nevoiţi să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenţie din partea acestuia, valoarea medie a stimulentelor financiare oferite, atât în sistemul public, cât şi în cel privat, fiind de 337 de lei, potrivit unui studiu.  Studiul Confido arată că, la ultima vizită făcută la medic, 38% dintre români au oferit recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat.
„23% dintre pacienţi au apelat la stimulente şi în cazul marii chirurgii, în timp ce 21% dintre aceştia au simţit nevoia recompensării medicului specialist şi în ceea ce priveşte procedurile de tratament de care au beneficiat“, potrivit studiului citat.
Autorii studiului au mai arătat că aproape 70% dintre români au spus că au fost nevoiţi să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenţie. Dintre aceştia, 84% au indicat instituţiile publice de sănătate, în timp ce 5% au menţionat instituţiile private.
Conform aceluiaşi studiu, valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic este de 337 de lei şi vizează deopotrivă sistemul public şi privat de sănătate. Asistentele medicale sunt, potrivit studiului, primele pe lista pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea. 27% dintre pacienţi spun că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de medicii chirurgi, cu 16% şi de infirmieri, cu 15%, se precizează în studiul Confido.

ȘTIRI VIDEO GdS