11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIoanida Costache, în căutarea muzicii lăutăreşti

Ioanida Costache, în căutarea muzicii lăutăreşti

http://www.youtube.com/watch?v=L7mJgXhJbQA

\n

Ioanida Costache, o tânără violonistă de etnie romă care s-a născut şi a crescut în Statele Unite ale Americii, absolventă a Colegiului Amherst, a venit vineri la Craiova. Cu ajutorul unei burse Fullbright, Ioanida a trecut oceanul pentru a cerceta domeniul muzicii lăutăreşti şi pentru a-şi căuta rădăcinile. Acestea au prins viaţă, pentru o oră, în sala American Corner a Bibliotecii Judeţene din Bănie.

O tânără deosebită şi talentată, Ioanida Costache, s-a născut în Portland, Oregon. Părinţii ei de etnie romă au părăsit România în 1985 şi s-au stabilit în State, unde şi-au întemeiat o familie. Atrasă de mică de vioară, Ioanida a început să cânte la vârsta de cinci ani, iar în ultima perioadă, interesul ei faţă de muzica lăutărească a crescut. Aşa că a ajuns în România în octombrie anul trecut, cu o bursă Fullbright, pentru a afla cât mai multe despre „muzica sufletului ei“, aşa cum o numeşte. „Eu acum încerc să întâlnesc cât mai mulţi lăutari, să le iau interviuri, şi încerc să promovez muzica asta prin cântarea mea. Încerc să cânt muzică lăutărească şi să colaborez cu muzicieni din România. Părinţii mei sunt din Bucureşti, amândoi au fost născuţi şi au crescut în Bucureşti, dar au plecat în 1985 în America şi nu s-au mai întors. Eu sunt prima din familia mea care a venit până aici“, povesteşte Ioanida.

În căutarea muzicii legate de sufletul ei

Însoţită de Marjorie Stern, membru al Ambasadei SUA la Bucureşti, Ioanida s-a întâlnit la Biblioteca „Aman“ cu mai mulţi elevi cărora le-a prezentat ceea ce a aflat până acum despre această muzică, dar şi cum a dezvoltat această pasiune. Le-a povestit şi cântat din „Ciocârlia“ lui Enescu, din „Şaraiman şi Şaraiman“ a Romicăi Puceanu, dar şi din lucrările lui Pablo de Sarasate. „Eram mică, am început să cânt la vioară când aveam cinci ani. Părinţii mei nu sunt muzicieni, dar iubeau muzica asta foarte mult, mai ales că Romica Puceanu a cântat la nunta lor… Totdeauna îmi povesteau despre muzica asta. Eu cântam ceva de Mozart şi ei spuneau «bagă şi tu una lăutărească». Nu puteam să fiu alături de muzica asta şi m-am gândit că, dacă vin în România, poate descopăr şi eu ceva care e legat de sufletul meu“. Asta pentru că, pentru Ioanida, călătoria ei este şi una de cunoaştere a rădăcinilor.

„Aş vrea să fiu eu prima care promovează această muzică în America“

În prezent, ea învaţă tainele muzicii de la un lăutar pe care l-a întâlnit în Centrul Vechi din Bucureşti. „Eu am cunoscut un lăutar pe stradă, Nicu Ciotoi, în Centrul Vechi, i-am cântat puţin din «Hora Mărţişorului» şi m-a primit ca elev, să fac lecţii cu el o dată pe săptămână. E foarte greu să fac schimbarea asta de la muzică clasică la muzică lăutărească, dar el are răbdare cu mine. Mi-a arătat până acum două hore, o sârbă şi mai multe lucruri“. Ioanida spune că vrea să fie prima care să aducă această muzică în faţa publicului din America. „Eu nu am încercat să o promovez. Asta e ce vreau eu să fac în viitor. În toamnă o să încep un program de doctorat la Stanford şi acolo fac cercetarea mea pe muzică lăutărească. Nimeni nu o studiază acolo, deocamdată, şi aş vrea să fiu eu prima care o promovează. Dacă eu pun muzica asta în America, oamenii o iubesc, li se pare ceva foarte frumos, dar pur şi simplu nu ştiu despre ea“, a explicat tânăra.
Nu vorbeşte limba romani, dar se descurcă foarte bine cu limba română. Engleza ei este perfectă, iar acum nu-i mai rămâne decât să înveţe muzica atât de deosebită pentru ea. Deşi bursa ei durează până la sfârşitul lunii iunie, Ioanida spune că ar vrea să mai rămână şi, de ce nu, să revină mai des. „Bursa e până la sfârşitul lui iunie, dar sper că pot sta şi în vară. După aceea o să mă mai întorc şi, pentru că fac doctoratul pe muzică lăutărească, mai vin în România, cu siguranţă“, a încheiat tânăra.

Întâlnirea cu Ioanida, preambul pentru Ziua Internaţională a Romilor

Întâlnirea organizată de Bibilioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a fost un soi de preambul pentru luni, 7 aprilie, când este sărbătorită Ziua Internaţională a Romilor. În acea zi, la instituţia de cultură, în cadrul Secţiei „Adrian Păunescu“, va avea loc o manifestare la care vor participa elevi de liceu, activitatea înscriindu-se în seria celor dedicate săptămânii „Şcoala Altfel“. Prin ea, se doreşte promovarea integrării minorităţilor şi respectului faţă de cultura şi tradiţiile lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS