21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinanţări româno-elveţiene pentru IMM-uri

Finanţări româno-elveţiene pentru IMM-uri

FNGCIMM a acordat prima garanţie în cadrul programului româno-elveţian pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Deşi se pot lua credite în franci elveţieni, firmele din Oltenia preferă să se împrumute în lei.

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) pot obţine, de anul acesta şi până în 2019, credite cu garanţii din partea statului român, prin Programul româno-elveţian, care îşi propune facilitarea accesului IMM-urilor la credite de investiţii. Creditele pot fi accesate doar de la CEC Bank – ca bancă de stat din România – şi pot fi garantate în proporţie de 80% de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Zilele trecute, a fost acordată prima garanţie din partea FNGCIMM, pentru astfel de împrumuturi.

Deşi se pot împrumuta în franci elveţieni, firmele preferă moneda naţională

Potrivit Programului româno-elveţian, IMM-urile îşi pot finanţa investiţiile cu credite în franci elveţieni, dar pot fi accesate şi în lei. Firmele preferă leii, dată fiind volatilitatea excesivă a monedei elveţiene. În cazul debitorilor persoane fizice care au contractat împrumuturi în franci elveţieni în urmă cu şase – şapte ani, ratele bancare li s-au dublat la ora actuală sau chiar s-au triplat în cazul unora.
Directorul FNGCIMM – filiala Craiova, Gheorghe Lăpădat, a precizat că prima garanţie acordată a fost pentru un împrumut în moneda naţională. În plus, există deja IMM-uri în Oltenia care accesează credite prin Programul româno-elveţian, dar tot în lei preferă să se împrumute. „Pot fi contractate creditele şi în lei. Sunt multe dosare în analiză la sucursalele CEC Bank din Oltenia, dosare ale unor firme care vor să se împrumute prin acest program şi ele se împrumută în moneda naţională. Practic, acele contracte se semnează în lei, deci firmele se împrumută în lei“, a declarat Gheorghe Lăpădat.
Prin implementarea programului, începând cu 2014, se estimează acordarea de credite unui număr de cel puţin 284 de IMM-uri.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească IMM-urile care iau creditul

Creditul poate atinge valoarea de 100.000 de franci elveţieni pe beneficiar (echivalent în lei) şi se acordă pe o perioadă de maximum cinci ani, cu posibilitatea unei perioade de graţie de un an şi cu o dobândă mică, ce se calculează după formula: ROBOR (la şase luni) + maximum 1%. Cu alte cuvinte, dobânda poate fluctua doar dacă creşte sau scade indicele ROBOR, care este o medie a dobânzilor interbancare în lei.
„În cadrul acestui program, pot beneficia de garanţia Fondului, IMM-uri care îşi desfăşoară activitatea în unul dintre domeniile eligibile ale programului – producţie, servicii medicale, turism şi comercializarea sistemelor/echipamentelor specifice economisirii de energie şi a celor care utilizează resurse de energie regenerabilă pentru eficientizarea propriei activităţi“, spun reprezentanţii FNGCIMM, printr-un comunicat de presă.

Firmele trebuie să îndeplinească şi condiţiile băncii

IMM-urile care doresc să se împrumute prin acest program trebuie să aibă experienţă de minimum un an în domeniile enumerate mai sus şi să îndeplinească toate criteriile de eligibilitate ale Programului şi ale CEC Bank.
Programul româno-elveţian pentru întreprinderi mici şi mijlocii este un program de sprijinire a dezvoltării şi creşterii competitivităţii IMM-urilor din România, în patru sectoare prioritare stabilite prin acordul-cadru dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru „reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS