17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎntrevederea ministrului Titus Corlăţean cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 31 martie, la Chişinău, o întrevedere cu Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova. Subiectul principal al discuţiilor a fost examinarea stadiului acţiunilor bilaterale şi proiectelor concrete stabilite în cursul celor mai recente întrevederi ale şefilor celor două Guverne (Chişinău, 20-21 februarie, respectiv Chişinău, 14 martie).
Ministrul Titus Corlăţean a prezentat stadiul îndeplinirii, de partea română, a priorităţilor de cooperare convenite în domeniile energiei, infrastructurii, asistenţei nerambursabile, educaţiei şi asistenţei medicale de urgenţă. A subliniat importanţa menţinerii unui ritm accelerat şi a unei strânse coordonări, astfel încât anul în curs să aducă progrese substanţiale în ce priveşte proiectele de interconectare a Republicii Moldova la România şi la spaţiul european. În egală măsură, proiectele sectoriale de asistenţă, dezvoltate la nivelul instituţiilor participante la reuniunea Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană, pun bazele concrete necesare pentru fructificarea plenară, de către întreaga societate de peste Prut, a beneficiilor apropierii de Europa.
Ministrul român a informat în legătură cu evaluările europene în ce priveşte agenda de integrare a Republicii Moldova. A arătat că accelerarea semnării Acordului de Asociere reprezintă o dovadă clară a interesului Uniunii pentru consolidarea cursului european al Republicii Moldova, pentru sprijinirea eforturilor consecvente ale Chişinăului în direcţia reformelor, edificării statului de drept şi modernizării economice. Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, aşteptată a intra în vigoare în următoarele săptămâni, va constitui o probă palpabilă a beneficiilor directe pe care le aduce integrarea europeană. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat, în acest context, importanţa esenţială a comunicării eficiente, clare şi substanţiale cu privire la avantajele opţiunii europene a Chişinăului. România poate sprijini eforturile pe care autorităţile Republicii Moldova le au în vedere în această direcţie.
Cei doi oficiali au mai abordat în discuţii subiecte ţinând de evoluţiile din vecinătatea Republicii Moldova şi de reglementarea transnistreană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS