17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSerbia: Conservatorii proeuropeni au câştigat alegerile anticipate din Serbia

Serbia: Conservatorii proeuropeni au câştigat alegerile anticipate din Serbia

Conservatorii proeuropeni (SNS), aflaţi la putere în Serbia, au obţinut 50 la sută din voturi la alegerile anticipate de ieri, victoria permiţându-le acestora să formeze singuri noul Guvern, informează Mediafax.ro. „Mi se pare că de acum este clar că lista partidului nostru va avea o majoritate indiscutabilă”, a declarat şeful Partidului Sârb al Progresului, vicepremier şi ministru în exerciţiu, Aleksandar Vucici. „Este cel mai bun rezultat din 1990 obţinut de un partid într-un astfel de scrutin”, a subliniat acesta care va fi fără îndoială noul şef al Guvernului. „Sunt sigur că Serbia îşi va continua drumul spre Uniunea Europeană şi lupta împotriva corupţiei”, a adăugat el.

Potrivit estimărilor CESID, un organism independent care urmăreşte scrutinul, SNS ar obţine între 160 şi 250 de locuri în Parlament. Un astfel de rezultat nu a mai fost înregistrat în Serbia din 1990, când partidul lui Slobodan Miloşevici a câştigat 194 de mandate. Potrivit aceleiaşi surse, SNS este urmat de actualul său aliat în coaliţia guvernamentală, Partidul Socialist (SPS), care a obţinut 15 la sută din voturi, respectiv 50 de mandate.

Circa 6,7 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a reînnoi Parlamentul. Scrutinul a fost organizat cu doi ani înainte de încheierea mandatului de patru ani al Parlamentului, la cererea SNS care vrea un mandat mai clar pentru a întreprinde reforme economice dificile în această fostă republică iugoslavă a cărei economie este în plină criză de mai mulţi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS