15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReferendumul din Crimeea, considerat ilegal de SUA şi Uniunea Europeană

Referendumul din Crimeea, considerat ilegal de SUA şi Uniunea Europeană

Rezultatele preliminare ale referendumului din Crimeea sunt „de tip stalinist şi nu reflectă nici măcar structura etnică a peninsulei, unde ruşii nu depăşesc 58%”, susţin specialiştii în politică externă, citaţi de b1.ro. Criticile au venit imediat şi din partea comunităţii europene şi a Statelor Unite ale Americii, scrutinul fiind considerat ilegitim şi contrar Constituţiei ucrainene. Astăzi, liderii internaţionali se vor întâlni pentru a discuta sancţiuni suplimentare ce ar putea fi impuse Rusiei.

Preşedinţia României a transmis o reacţie vehementă cu privire la organizarea scrutinului în regiunea autonomă ucraineană. „România consideră ilegal referendumul în Crimeea şi nu va recunoaşte rezultatele acestuia în condiţiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declaraţiei de independenţă a acesteia”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Specialiştii în politică externă au afirmat că referendumul din Crimeea nu are nici o bază constituţională, iar rezultatele preliminare ale scrutinului sunt de tip stalinist. Casa Albă a anunţat imediat că nu recunoaşte acest plebiscit. Un purtător de cuvânt al Executivului american a anunţat că Statele Unite resping referendumul pentru alipirea la Rusia, pe motiv că este un scrutin contrar Constituţiei ucrainene şi organizat sub ameninţări cu violenţe din partea Moscovei. Preşedintele american, Barack Obama i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată referendumul iar sancţiuni suplimentare vor fi aplicate Rusiei. În acelaşi timp, din partea Opoziţiei, senatorul John McCain a comparat acţiunile Moscovei, în privinţa Crimeei, cu cele făcute de Hitler.

Într-un comunicat comun, preşedinţii Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi Comisiei Europene, José Manuel Barroso, au afirmat că referendumul din Crimeea este ilegal şi ilegitim, iar rezultatul acestuia nu va fi recunoscut.

La rândul său, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că referendumul în favoarea alipirii la Rusia este ilegal şi a îndemnat Moscova să evite o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina.

La rândul lor, oficialii din Marea Britanie au calificat scrutinul drept o farsă şi că refuză să recunoască rezultatul său. De altfel, organizarea referendumului în Crimeea a scos în stradă peste două mii de manifestanţi în Londra. Ei au protestat în faţa sediului Ambasadei Rusiei faţă de imperialismul lui Vladimir Putin şi faţă de organizarea unui scrutin în peninsula ucraineană sub ameninţarea unei arme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS